Eén van de levensgrote beelden van de Nijntje Art Parade zien te behouden voor de Utrechters. Dat is het doel van een crowdfundingsactie die 10.000 euro moet opbrengen. Met het geld wordt dan geboden op het Nijntjebeeld gemaakt door kinderboeken illustrator Charlotte Dematons.

Paula Speetjens is een van de initiatiefnemers. Zij zegt dat er snel gehandeld moet worden omdat op 8 oktober al er een veiling is waar de 43 beelden van de Nijntjes Art Parade worden verkocht.

Afgelopen zomer stonden er diverse Nijntjes in de Binnenstad. "Geen kind kon Nijn voorbijlopen zonder even te zwaaien, te aaien en op de foto te gaan. Ook menig volwassene heeft een selfie met 1 of meerdere kunstzinnige Nijntjes gemaakt", zegt Speetjens.

"Wat we willen proberen is om tenminste 1 Nijntje voor de stad Utrecht te behouden. Dan kunnen groot en klein nog veel langer van haar publieke aanwezigheid genieten."

Oma Nijn. Foto: Speetjens

De voorkeur gaat uit naar het beeld Oma Nijn dat is ontworpen door de kinderboeken illustrator Charlotte Dematons. "Zij gaf Nijntje een prachtig warm vestje aan, rijk gedetailleerd waar kinderen nieuwe verhaaltjes in blijven ontdekken. Deze Nijntje sluit aan bij het educatieve karakter van de bibliotheek."

De Bibliotheek Utrecht heeft dan ook toegezegd de Nijntje na aankoop te willen 'adopteren, vertroetelen te verzekeren'. een beschutte plek is noodzakelijk omdat ze op straat vandalismegevoelig zijn. Diverse Nijntjes die in de Binnenstad stonden zijn beschadigd en moesten worden veilig gesteld binnen de muren van het Centraal Museum.

Volgens Speetjens is een bedrag van 10.000 euro nodig om op de veiling een kans te maken. Het startbedrag daar is 5.000 euro. "Omdat het een veiling is, kunnen we nu nog niet zeggen wat het beeld uiteindelijk gaat kosten. Daarom zetten we het einddoel op 10.000,- euro en hopen dat het met dat bedrag gaat lukken! We gaan pas meebieden wanneer we 8.000,- euro hebben opgehaald."

Meer info ook via facebook.