Het beeld van de stad verandert iedere dag, beelden die je niet meer ziet haalt Willem Geijssen terug en bespreekt ze.

Het was een feestelijk weekend. Op een zonnige nazomerse zaterdag in september 2003 werd deze muurschildering in de Hekelsteeg door toenmalig wethouder René Verhulst onthuld. Een van de redenen voor de muurschildering was het tegengaan van graffiti in de steeg. Een muurschildering oogt immers veel prettiger, was de mening van een speciaal daarvoor ingestelde commissie. Maar er was een belangrijkere reden.  

   Het kunstwerk werd in augustus 2003 gemaakt door Daniël Pulido, een Nicaraguaanse schilder, de Utrechtse kunstschilder Gera Hoogland en hun Tsjechische collega Karel Caegor. Dit alles in het kader van twintig jaar betrekkingen tussen Utrecht en zusterstad León in Nicaragua, alsmede de 10-jarige band tussen Utrecht en het Tsjechische Brno. De zondag erna was er gelegenheid om in het Griftpark ‘yakki’ te spelen of een ‘pinata’, een pop gevuld met snoepjes, kapot te slaan – typisch Nicaraguaanse spelletjes – onder de noemer van ‘samenwerking en solidariteit in verleden, heden en toekomst’.

   Die samenwerking bestond uit het steunen van onderwijs- en culturele uitwisselingsprogramma’s die Utrecht in totaal enkele tienduizenden euro’s kostten. Burgemeester Annie Brouwer had kort voor de feestelijkheden een bezoek gebracht aan Léon, hetgeen door de de VVD echter meesmuilend 'links hobbyisme' werd genoemd.

   De foto dateert van 2007. In 2008 werd door de gemeente Utrecht het besluit genomen om de stedenband met Brno langzaam af te bouwenmet als reden dat de aandacht geheel verlegd moet worden naar Léon, de zusterstad in Nicaragua.

   In 2015 is de muurschildering in de Hekelsteeg in ieder geval al grotendeels verdwenen. Waar komt dat door? Geen onderhoud aan de muur? Of is het een verandering van het graffitibeleid? Het blijft gissen. Zowel de gemeente Utrecht als de Stichting Nederlandse Vrijwilligers (die het blad Noticias uitgeeft) kunnen geen uitsluitsel geven. Vast staat wel dat nu ook aan de stedenband met Leon een eind is gekomen en dat past dan wel weer bij de trieste aanblik in de Hekelsteeg. 

(Bronnen: Noticias 8 dec 2003, AD, januari 2008, foto Eefje Savelkoul: klikhier)

De muurschildering in de Hekelsteeg is deels verdweneen. Foto: W. GeijssenFoto: W. Geijssen