Het beeld van de stad verandert iedere dag, beelden die je niet meer ziet haalt Willem Geijssen terug en bespreekt ze.

Deze muurschildering werd vervaardigd door de Chileense schildersbrigade El Frente als protest tegen het bewind van president Pinochet in Chili. De naam van de groep is afgeleid van El Frente Popular, een Chileense volksbeweging die actief was tussen mei 1936 en februari 1941.

Op 8 september 1977 werd de muurschildering officieel geplaatst tegenover het oude Hoofbureau van Politie op Paardenveld 1 op de hoek van de Dirck van Zuylenstraat en de Waterstraat. Dat ging niet zonder slag of stoot las ik in het Leidsch Dagblad van 17 januari 1978, want tot drie maal toe werd het kunstwerk door politiek andersdenkenden onzichtbaar gemaakt met donkere verf.

Stug zetten de Chileense kunstenaars door en herstelden iedere keer de schildering. Tot oktober 1983 heeft de schutting met de schildering daar gestaan. Toen moest hij worden verplaatst vanwege de bouwplannen in Wijk C en de bouw van het nieuwe politiebureau Kroonstraat 25.

Een deel ging verloren en een ander deel werd opgeslagen volgens het Utrechts Nieuwsblad van 22 december 1977, maar waar is tot op heden onduidelijk. Navraag bij het Hoofdbureau van Politie leverde helaas niets op.

(Bron tekst deels van Het Utrechts Archief)