Sportjournalist Ton de Ruiter legt sportieve hedendaagse verbanden met het verleden over toen en nu, dit keer 'Wesley komt belofte niet na en gelijk heeft hij"

Wesley Sneijder gaat op kraamvisite bij zijn jeugdvriend Hans Kentie. De voetballer speelt dan nog bij Ajax en belooft zijn maatje dat hij zijn carrière zal afsluiten bij FC Utrecht. FC-supporter Kentie heeft dan al zijn twijfels. ,,Nou, ik moet het nog zien.’’

Dit weekeinde hebben we het gezien. De voetballer uit het Ondiep heeft zijn contract bij Galatasaray verlengd tot 2018 en zal als 34-jarige (geboren 9 juni 1984) zijn loopbaan afsluiten bij de Turkse club. Ongelijk zal zijn voormalige buurtgenoot hem niet geven. Tekengeld 1,3 miljoen euro, jaarsalaris 3,2 miljoen euro en 20.000 euro per gewonnen wedstrijd, dat laat je niet lopen voor een jeugdbelofte.

Wesley Sneijder tekent zijn nieuwe contract in een cruciale week. Zaterdag speelt het Nederlands elftal tegen Kazakstan, dinsdag tegen Tsjechië. De 118 en 119e interland van de creatieve middenvelder. Het kunnen zomaar zijn laatste zijn als niet wordt gewonnen of als Turkije de klus tegen Tsjechië en IJsland foutloos klaart. Is dat het moment waarop bondscoach Danny Blind – of de opvolger van de weggestuurde coach! – gaat bouwen aan een Oranje zonder de dertigers Van Persie, Robben en Sneijder!

Met de contractverlenging bij Galatasaray heeft de veldspeler met de meeste interlands in ieder geval aangegeven dat hij tot het WK van 1984 in Frankrijk op hoog niveau blijft voetballen. De bondscoach kan ook na een mislukte kwalificatie op hem rekenen. Abe Lenstra is 38 jaar als hij op 19 april 1959 zijn laatste interland speelt. Sneijder heeft in zijn loopbaan natuurlijk veel meer meters moeten maken en in een hoger tempo zijn acties moeten maken dan de Friese voetballegende.                

Het record van Edwin van der Sar – 130 interlands – komt sneller in zicht als Oranje zich de komende dagen alsnog weet te plaatsen voor de play-off en aansluitend in november voor de eindronde  van het Europees kampioenschap.  Een stunt in Frankrijk en de Utrechter is recordinternational.

Op kraamvisite bij zijn jeugdvriend kan de jonge Wesley Sneijder dat onmogelijk hebben gedacht. Op 30 april 2003 debuteert hij in de vriendschappelijke interland tegen Portugal (1-1), 18 jaar en 325 dagen jong. In de tweede helft komt de Ajax-speler in het veld voor Edgar Davids. Het is ook de eerste interland van Arjen Robben, die voor Marc Overmars invalt. Ook Dirk Kuijt loopt warm aan de zijlijn. Zijn debuut gaat niet door omdat bondscoach Dick Advocaat het afgesproken aantal wissels heeft gebruikt.

Tegen Moldavië in oktober 2003 maakt Sneijder zijn eerste doelpunt in Oranje. Het is de 2e treffer in de met 5-0 gewonnen kwalificatiewedstrijd. Zijn doorbraak volgt een maand later in de play-off  tegen Schotland. In de uitwedstrijd (1-0 verlies) zit de middenvelder nog tandenknarsend op de tribune. In de return opent hij de score en heeft in vijf van de zes Nederlandse treffers aan aandeel.
 
Sneijder speelt op de EK in Portugal (2004), op de WK in Duitsland (2006), op de EK in Oostenrijk/Zwitserland (2008), op de WK in Zuid-Afrika (2010), het EK in Polen/Oekraïne (2012) en het WK in Brazilië (2014).

Zijn beste toernooi is de WK in Zuid-Afrika. Daar wordt de ’kleine generaal’ vier keer uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Sneijder is gedeeld topscorer met vijf doelpunten. Het zijn de eerste Utrechtse treffers op een WK voetbal. De zoon van Ondiep  ontvangt de zilveren bal als tweede beste speler. Het goud gaat naar Forlan (Uruguay).

Sneijder wordt gekozen in het All Star Team met Casillas (Spanje), Lahm (Duitsland), Puyol (Spanje), Maicon (Brazilië), Ramos (Spanje), Iniesta (Spanje), Schweinsteiger (Duitsland), Xavi (Spanje), Villa (Spanje) en Forlan (Uruguay).

In 2011 haalt Oranje tegen San Marino de dubbele cijfers. De 10e treffer wordt gemaakt door Wesley Sneijder. Een jaar later wordt de Utrechter als enige Nederlander gekozen in het FIFA-wereldelftal met Casillas, Puyol, Piqué, Xavi, Iniesta en Villa,  (allen Spanje), Maicon en Lucio (Brazilië), Messi (Argentinië) en Ronaldo (Portugal).

Op de EK in Polen en Oekraïne is hij de beste speler van een zeer teleurstellend Oranje. Tegen Spanje op de WK van 2014 speelt hij zijn 100e interland. De regerende wereldkampioen wordt met 5-1 verslagen.

Wesley Sneijder is de Utrechter met de meeste overwinningen in Oranje: 77. Zijn totaal staat als een huis. Nummer twee Jan Wouters was 36 keer succesvol in de nationale ploeg. Tegen China passeert hij juni 2013 op de lijst van topscorers zijn stadgenoot Marco van Basten en brengt zijn totaal op 25, inmiddels 28.

Bij de Nederlandse gelijkmaker tegen Turkije in maart van dit jaar verbergt hij de bal onder zijn shirt en laat de wereld weten dat Yolanthe zwanger is. Binnenkort kan zijn jeugdvriend op kraamvisite en dan zal het ongetwijfeld gaan over zijn belofte van destijds.