Sportjournalist Ton de Ruiter legt sportieve verbanden tussen heden en verleden. Dit keer doelpunt 2100 van FC Utrecht.

Wedstrijd 1 van FC Utrecht in de eredivisie eindigt op 16 augustus 1970 uit tegen Feyenoord in een 4-1 nederlaag, wedstrijd 1499 in de havenstad tegen dezelfde tegenstander in een geheel onverwachte maar zeer welkome 2-1 overwinning. Het is pas de vierde zege in de competitie in de Rotterdamse Kuip.

In wedstrijd 1 scoort Jan Groenendijk de eerste treffer. Karel Bonsink schiet de honderdste binnen, Pieter Bijl maakt de duizend vol en de duurste miskoop uit de geschiedenis van de club Alexander Gerndt prikt de 2000e binnen. In wedstrijd 1499 is het winnende doelpunt van Rodney Antwin nummer 2100.    

Aanstaande zaterdag speelt de fusieclub het jubileumduel in Friesland tegen Heerenveen. 44 jaar en 14 dagen na het eerste optreden.

1500 wedstrijden in de eredivisie. Meer verloren dan gewonnen: 569 om 547. Meer doelpunten tegen dan voor: 2257 om 2100. Dat valt een beetje tegen. Van de voetbalclub in de vierde stad van het land mag je een positieve score verwachten. Het is er niet van gekomen.  

De grootste overwinning: tweemaal 7-1.
Tegen Veendam op 26 april 1987 met de huidige hoofdtrainer Rob Alflen als doelpuntenmaker en ook treffers van John van Loen (2), ADO-trainer Henk Fraser (2) en Erik Willaarts (2).
Tegen Sparta op 30 november 2007. Het is de dag van Loïc Loval, internationaal voor Guadeloupe met drie doelpunten. Francis Dickoh, Leroy George en Robin Nelisse (2) zijn verder trefzeker.

547 overwinningen. Meer thuis dan uit: 385 om 171. Op vreemde bodem werd twee keer een 1-5 gescoord. Op 7 november 1976 tegen FC VVV – FC Utrecht en op 3 november 2012 tegen Willem II. De doelpuntenmakers van twee jaar terug zijn inmiddels vertrokken: Jacob Mulenga (2), Alexander Gerndt (2) en Cedric van der Gun.    

Voor deze historische gegevens moet U niet bij de site van FC Utrecht zijn. Daar is weliswaar een kopje ‘Historie’ te vinden maar daar staat naast een foto van de FC-selectie, de naam van de voorzitter, de trainer en de topscorer een overzicht van Eredivisie.nl. We lezen dat Ajax van de laatste wedstrijd een kermisvoorstelling maakt en doelman Heinz Stuy tegen Go Ahead in de spits opstelt. Het woord FC Utrecht komt in het overzicht van het seizoen 1970-1971 niet voor.    

569 nederlagen. De grootste nederlaag in 1500 wedstrijden: 9-0 uit tegen PSV. In de trein naar Eindhoven gaat het al mis. FC Utrecht-supporters raken slaags met een conducteur en bij Zaltbommel wordt de trein stil gezet. De raddraaiers springen uit de trein en worden in Waardenburg opgepakt. Ook in de stad wordt gevochten maar niet op het veld. Utrechter in PSV-dienst Gerald Vanenburg zegt na afloop verbaasd: ,,FC Utrecht laat zich wel heel gemakkelijk slaan.’’

FC Utrecht wordt op 23 augustus 1987 weggespeeld door een geweldig PSV, een geoliede machine. Doelman Van Ede voorkomt de dubbele cijfers. Bij rust is het 4-0 door Hans Gillhaus, Ronald Koeman, Frank Arnesen en Soren Lerby. Daarna scoren Willem Kieft (3x), Soren Lerby en Hans Gillhaus. Een week eerder heeft assistent-trainer Willem van Hanegem zich al zeer kritisch uitgelaten over de defensie die tegen Sparta zes treffers (6-2) incasseert.

Erik Willaarts, speler bij Borussia Mönchen Gladbach en als toeschouwer aanwezig, heeft een opbeurend woord voor zijn ploeggenoten. ,,Beter één keer verliezen met 9-0 dan negen keer met 1-0.”  Negen maanden later wint PSV de Europacup voor landskampioenen.

Grootste nederlagen op eigen veld : driemaal 7-1.
Tegen AZ op 11 maart 1984. Barry Hughes moet onder begeleiding van de politie naar huis worden gebracht. Jan Willem van Ede is de doelman. Hij is nog de sluitpost als PSV vijf jaar later met die cijfers wint. Romario is niet af te stoppen en scoort viermaal. Bij de derde 1-7 op 31 augustus 1997 tegen Ajax staat de huidige keeperstrainer Stefan Postma onder de lat.

Op 28 november 1999 speelt FC Utrecht in stadion Galgenwaard tegen FC Den Bosch de 1000e wedstrijd. In het seizoen 2028-2029 wordt de 2000e wedstrijd gespeeld in de eredivisie, aannemend dat de club niet tegen een zeperd aanloopt als NEC en Roda in het afgelopen seizoen. Zullen we afspreken dat de score dan positief is: meer gewonnen dan verloren, meer doelpunten voor dan doelpunten tegen. Het verschil is niet zo groot, het moet haalbaar zijn. Af en toe een ‘gestolen’ overwinning zoals zondag tegen Feyenoord zal daarbij zeker helpen.

Ton de Ruiter