De sportjournalist Ton de Ruiter duikt in het sportieve verleden en legt hedendaagse verbanden. Dit keer over de combinatie trainer en technisch manager bij FC Utrecht.

De hoofdtrainer is een passant, de technisch directeur is er voor de langere termijn en de bewaker van de clubcultuur.

Bij FC Utrecht is Erik ten Hag hoofdtrainer en technisch directeur. De club heeft in zijn functieomschrijving technisch manager staan maar dat is omdat clubeigenaar Frans van Seumeren na een conflict met Foeke Booy gezegd heeft: ,,Zolang ik aan deze club ben verbonden komt er nooit meer een technisch directeur.”
Ten Hag is naast trainer/coach van het eerste team verantwoordelijk voor de scouting, de opleiding, de jeugd en het transferbeleid.

Het verleden van FC Utrecht leert dat niet alleen de trainer maar ook de technisch directeur een passant is.
Hans van Breukelen bekleedt de functie van juli 1997 tot juli 2000. De vroegere doelman neemt zelf ontslag omdat hij te weinig steun krijgt van het bestuur. Han Berger wordt zijn opvolger. Zijn 5-jarige contract dient hij niet uit. September 2003 kiest hij voor een Japans avontuur bij Oita Trinita.
Vanaf januari 2004 wordt de functie van hoofdtrainer en technisch directeur gecombineerd. Foeke Booy verricht die dubbele taak met achtereenvolgens Jan-Willem van Ede, Arno Pijpers en Piet Buter als technisch manager.

Buter volgt Foeke Booy juli 2007 op. Met het ontslag van trainer Willem van Hanegem is Buter het niet eens en stapt januari 2009 op.
FC Utrecht is inmiddels overgenomen door Frans van Seumeren. De geldschieter haalt  Foeke Booy terug als technisch directeur. Juni 2009 treedt hij in dienst, mei 2012 wordt hij afgerekend op een slecht aankoopbeleid. Hennie Lee krijgt de functie van technisch manager, Edwin de Kruijff de functie van hoofd spelerszaken.
Mei 2014 wordt Co Adriaanse gepresenteerd als technisch adviseur voor drie seizoenen. De leiding ziet in de stoere verdediger van weleer een  boegbeeld, klankbord en inspirator. Na een jaar besluit Adriaanse te stoppen.

Een draai van honderd procent volgt. Alle macht komt in handen van Erik ten Hag met een contract voor twee jaar. Jean-Paul de Jong, kind van de stad en de club, wordt zijn assistent met een 4-jarige overeenkomst. De club kijkt vooruit zonder het uit te spreken. Vertrekt de ambitieuze Ten Hag na twee seizoenen dan is zijn opvolger binnen.

De eerste maanden van Erik ten Hag bij zijn nieuwe werkgever tonen dat hij voor het snelle resultaat gaat. Dat blijkt uit het aantrekken van de Duitsers Rico Strieder en Andreas Ludwig en het huren van de Franse verdediger Louis Nganioni en uit de voorzichtige speelwijze in de eerste wedstrijden van de competitie.

Vorig seizoen kregen de jongelingen Bart Ramselaar, Sofyan Amrabat, Rodney Antwi, Gyrano Kerk, Issa Kallon, Jelle de Lange, Giovanni Troupee en Darren Rosheuvel speelminuten in de hoofdmacht. De B1 is kampioen van Nederland. De club heeft goud in handen en schreeuwt dat van de daken.  

De technisch directeur van dienst zou op zijn strepen gaan staan, omdat de jeugd door de Duitse nieuwelingen en de Franse huurling mogelijk in hun ontwikkeling wordt geremd. Daar wringt de combinatie hoofdtrainer/technisch manager.   

Trek uit het bovenstaande niet de conclusie dat de aanstelling van Erik ten Hag als hoofdtrainer en technisch manager een verkeerde is. Het is goed dat iemand die in de keuken van topclub Bayern heeft gekeken de bezem door de organisatie haalt.

Mocht het na twee seizoenen Ten Hag inderdaad niet tot een contractverlenging komen dan moet niet alleen de nieuwe hoofdtrainer klaar staan maar ook een nieuwe technisch directeur. Eentje zonder ambitie als trainer, iemand die eindelijk tot zijn pensioen de clubcultuur bewaakt.