FC Utrecht bestaat over een maand vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden. Vandaag de laatste aflevering over het laatste seizoen. Een wel heel bijzondere editie.

Je moet in het leven alles hebben mee gemaakt. Ook zo’n seizoen als het vijftigste. Het begint vol verwachting. Drie van de twaalf prominenten in de presentatiegids van Voetbal International zien FC Utrecht achter Ajax en PSV als derde eindigen, vier voorspellen een vierde plaats, vijf wijzen de vijfde plaats toe aan de Domstad. Optimisme gebaseerd op het spel in de play-off en de komst van de verse krachten Adam Maher (AZ), Justin Lonwijk (PSV), Vaclav Cerny (Ajax), Adrian Dalmau (Heracles), Bart Ramselaar (PSV), Issah Abbas (Mainz’05) en Justin Hoogma (Hoffenheim).         

Voorspellingen gedaan voor het teleurstellende optreden tegen HSK Zrinsjski in de voorronde van de Europa League. De club is in de competitie in Bosnië-Herzegowina als tweede geëindigd  achter stadgenoot Velez Mostar. Het is geen hoogvlieger, zo blijkt in de thuiswedstrijd in een tropisch Galgenwaard. De ploeg van de nieuwe trainer John van de Brom krijgt kans op kans. Een uitval van de Balkan-bewoners brengt de 0-1. Gyrano Kerk maakt met een prachtige volley gelijk.
 
Het vertrouwen vooraf aan de return is groot. Ook in Mostar is FC Utrecht de bovenliggende partij. Een blunder van de doelman bij een vrije trap van Simon Gustafson helpt in de blessuretijd van de eerste helft een handje. Na rust verzuimt FC Utrecht de 2-0 te maken en dat breekt op. HSK Zrinjski maakt gelijk en pakt in de 111e minuut van de verlenging de overwinning. Een koddig doelpunt. Aanvoerder Willem Janssen werkt de bal ongelukkig weg en raakt de eigen lat. Doelman David Jensen grabbelt vergeefs naar de terugspringende bal. De 138 meegereisde supporters zijn verbijsterd. Zoveel sterker en toch uitgeschakeld.                  

In de competitie is wisselvalligheid troef. In de eerste helft van de competitie wordt thuis met 6-0 gewonnen van Fortuna en PSV wordt met 3-0 in een crisis geduwd maar van de laagvliegers RKC en FC VVV wordt op eigen veld verloren. Het zullen hele dure verliespunten blijken te zijn. Halverwege is de achterstand op Ajax en AZ opgelopen tot 12 punten, Willem II is 3e met 32 punten, PSV 4e met 31, FC Utrecht 5e met 29 punten en Feyenoord 6e met 28 punten.

Met international Jeroen Zoet onder de lat is de periode van vallen en opstaan niet voorbij. Uit wordt verloren van nummer laatst RKC, thuis wordt Sparta weggespeeld: 5-1. Een factor is het wegvallen van aanvoerder Willem Janssen met een zware blessure en een kwakkelseizoen van de nieuwe spits Adrian Dalmau. Na 25 wedstrijden staat FC Utrecht 6e met 41 punten. Een plaats in de play-off is het hoogst haalbare. 

Spelmoment uit de wedstrijd tegen Feyenoord. Foto: Jeroen Stoops

Gelukkig is er nog de beker. Excelsior ’31 uit Rijssen wordt in de eerste ronde met 4-1 verslagen. De zege in Groningen tegen de plaatselijk FC is knap. Moeizaam wordt FC Eindhoven na  verlenging aan de kant gezet. In de kwartfinale wordt in Deventer gewonnen van Go Ahead Eagles. Het pruttelende Ajax is op 4 maart kansloos in de halve finale. FC Utrecht is finalist met Feyenoord als tegenstander.  Bij een overwinning is de ploeg van John van den Brom zeker van de groepsfase in de Europa League.
 
Een week na het spektakel in de Galgenwaard tegen Ajax is alles anders door een virus waar de voetbalwereld niet aan ontsnapt. De competitie wordt stilgelegd en op de dag van de bekerfinale is het stil in De Kuip. De plannen voor het uitspelen van de eredivisie en eerste divisie in juni en juli worden na protest van een brommende burgemeester (Jorritsma, Eindhoven) door het kabinet geschrapt. Voetballen zonder publiek ziet Rutte  als een evenement. 160 wedstrijden zonder publiek in twee maanden is ook van de gekke.

Een plan B heeft de KNVB niet. Wij wel.
Wedstrijd 1 en 2: de afgezegde duels AZ-Feyenoord en FC Utrecht – Ajax.
Wedstrijd 3: bij gelijk eindigen beslissingswedstrijd tussen AZ en Ajax.
Wedstrijd 4: de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht
Wedstrijd 5: nummer 17 van de eredivisie tegen nummer 2 van de eerste divisie.
Wedstrijd 6: nummer 18 van de eredivisie tegen nummer 1 van de eerste divisie
Wedstrijd 7: NAC tegen  Volendam, de periodekampioenen van de eerste divisie
Wedstrijd 8: de winnaar van wedstrijd 7 tegen nummer 16 van de eredivisie

Daar had de brommende burgemeester toch geen bezwaar tegen gehad. De lobby wordt niet gestart door de bond, maar ook niet door de verdeelde clubs en dus wordt het gedoe, waarvan ook  FC Utrecht het slachtoffer wordt. Geen bekerfinale, geen play-off en ook geen feestje ter gelegenheid van het jubileum. Een slot in stilte dat niet past bij een club waar het 50 jaar nooit één moment saai is geweest.

(Met dank aan Ton de Ruiter voor 41 afleveringen over de historie van FC Utrecht, een knap staaltje journalistiek waarvoor de auteur ook gebruik maakte van het boek 40 jaar FC Utrecht dat hij tien jaar geleden samen met Martin Donker samenstelde. Redactie Nieuws030)