Jeroen Wielaert - De Oranjeleeuwinnen kwamen aanvaren en hun boot heette Barones. Onvermijdelijk dacht ik terug naar donderdag 2 juli 2015, de vroege avond dat Tom Dumoulin met zijn Giantéquipe over de Maliesingel kwam aanvaren voor de ploegenpresentatie van de Tour de France op het Lepelenburg.

Het was een uniek beeld: coureurs schommelend in sloepen, inclusief Alberto Contador en Chris Froome. Onvergetelijk, de enorme meute mensen in het groen aan weerzijden van de singel. Geheel onverwacht gebeurde de herhaling, met de huldiging van de Oranjeleeuwinnen, dinsdag 8 augustus 2017. Het was weer mooie Utrecht-publiciteit. Toen met een Grand Départ, nu met een grandioze finale. In dezelfde vaarrichting waren er toch grote verschillen, met andere verhalen.

Die ploegenpresentatie van 2015 was het resultaat van jarenlange voorbereidingen. Al in 2005 was het Spoorwegmuseum daarin betrokken als voorname locatie. Het werd ontvangsthal voor de VIPS toen het eenmaal zover was, op loopafstand van het Lepelenburg. In het door de singel omsloten park stond een enthousiaste menigte klaar om het wonder van Utrecht te beleven: de komende Grand Départ van de Tour de France – een evenement dat niet voor mogelijk was gehouden.

Het is alweer dik twee jaar later, maar op dezelfde plek kreeg ik weer tranen in mijn ogen voor het aanvaren van de Oranjeleeuwinnen. Datzelfde beeld: die singelhellingen, volgepakt van volk, klaar om te juichen, in collectieve extase. Het ging deze keer niet om wielerploegen, maar om Oranjeleeuwinnen. Hun eindzege was ook al een mirakel.

Geen Dumoulin, maar Miedema! Het volk kreeg zijn zomerse opium binnen, compleet met de observatie van een ronkende televisiehelikopter. Het was onverwacht, zonder langdurige aanloop vol trekken en twijfelen. Het gebeurde ineens en het gebeurde in Utrecht, na de spectaculaire finale van Enschede.

De inhuldiging was een even slimme, als simpele slag voor Jan van Zanen en zijn staf. Ze hoefden de KNVB alleen maar het scenario van de Tourpresentatie voor te houden en daar enige financiën over uit te wisselen. Daar komen ongetwijfeld nog vragen in de gemeenteraad over.

Natuurlijk zijn er Utrechters die deze stadsmarketing te ver gaat. Laat hen gerust zijn. Een huldiging van Oranjeleeuwen is nog langdurig ondenkbaar.