Henk Westbroek - Als ik alles van te voren had geweten dan had ik mezelf veel onnodige ellende kunnen besparen. Omdat ik maar beperkte ruimte tot mijn schrijfbeschikking heb kan ik u niet gedetailleerd  vertellen wat ik anders gedaan zou hebben.

Maar ik zou in ieder geval dertig jaar geleden geen pensioenpolissen hebben aangeschaft waarbij de tussenpersonen me gouden bergen beloofden die toen ik 65 werd nog geen molshopen bleken te zijn. Ik zou ook tien jaar eerder aan kinderen begonnen zijn. Of misschien toch maar niet, want als ik dat echt had gewild zou ik op een andere partner hebben moeten overstappen en dat idee heeft me nooit aantrekkelijk geleken.

Ik zou in ieder geval nooit tijd moeite en geld gestoken hebben in het opnemen van platen die vrijwel niemand leuk vond en uitsluitend diezelfde tijd en moeite gebruikt hebben om liedjes te maken waar, behalve ik zelf, vrijwel ieder ander ook blij van zou zijn geworden.

Maar goed, van te voren weet je  nou eenmaal niet alles en als je voor het een kiest valt het ander af. Behalve als je terug in de tijd zou kunnen gaan met een tijdmachine. Dan zou ik in ieder geval van het geld dat ik in pensioenpolissen stak puur goud gekocht hebben zodat ik nu - net als een modale oliesjeik - met een jacht van 200 meter en een in zijden witte uniformen gestoken bemanning privé-cruises had kunnen doen.

Maar goed, het lot van het leven is dat je nou eenmaal niet alles van tevoren weet en dat tijdmachines alleen maar in films en boeken bestaan, maar niet in het echt. Voorover ik weet, zeg ik daar nadrukkelijk bij. Misschien is toen de tijdmachine werd uitgevonden gelijk besloten dat alleen de uitvinders er weet van mochten hebben zodat ze miljardair konden worden door zo nu en dan even terug in de tijd een weddenschap af te sluiten op iets waar ze de uitkomst al van wisten. Dat de Engelsen voor een Brexit zouden kiezen en dat van de PvdA gehakt gemaakt werd op een o zo symbolische woensdag.

Het gekke van deze voorbeelden is dat in de media mensen volop de ruimte kregen om te vertellen dat ze andere keuzes gemaakt zouden hebben als ze van te voren geweten hadden hoe de uitslag geweest was. In Engeland wilden een paar miljoen jongeren die op de dag dat ze stemmen mochten te beroerd waren om naar het stembureau te gaan dat het referendum over moest zodat ze de kans zouden krijgen om deze keer wel  hun nest uit te komen. In Nederland hoorde ik de donderdag na de verkiezingen – wat de dag is waarop ik dit stukje schrijf – dat heel veel mensen zeker weten op de PvdA gestemd zouden hebben als ze van te voren hadden geweten dat die partij weggevaagd zou worden. Wie heeft je tegengehouden om dat gisteren dan gewoon al te doen, vraag ik me dan af? Wat een vraag is die op de radio vandaag nog niet gehoord heb. Maar misschien komt dat nog want het is pas 3 uur. En van te voren kun je nou eenmaal zelfs niet met zekerheid weten welke vragen zo’n dag nog gesteld gaan worden.

(Deze column is eerder gepubliceerd in De Oud-Utrechter en is met toestemming van de auteur overgenomen.)