Door Jim Terlingen - Het prachtige boek 'Muurkunst in Utrecht' van Joost van Waert ligt nog geen jaar in de boekhandel en de eerste muurschildering daaruit is verdwenen. Op de hoek van de Lange Lauwerstraat en de Van Asch van Wijckstraat is de muur van het grote pand afgelopen weken helemaal wit gemaakt.

In 2004 maakte kunstenaar Jos Peeters daar een prachtige, mysterieuze muurschildering in blauwe tinten. Twaalf jaar later, in 2016, werkte hij de schildering bij en bracht op de muur ernaast allerlei tafereeltjes uit de Breedstraatbuurt aan om de graffiti het hoofd te bieden.

Weg.

De gemeente Utrecht lijkt verrast over wat er nu is gebeurd (ik krijg signalen in die richting). Peeters deed zijn werkzaamheden in 2004 en 2016 in opdracht van de gemeentelijke werkgroep Directe Voorzieningen.

Mag het verwijderen van een muurschildering eigenlijk zomaar? Valt dit niet onder een of andere schoonheids- of welstandscommissie? Waarom handelde de huiseigenaar zo? Welke collega van de Utrechtse pers duikt hier verder in?

   

2009 (foto: D.C. Goosen, Utrechts Archief)

Peeters aan het werk in 2016 (foto: D.C. Goosen, Utrechts Archief)

Schermafdruk: Google Maps, december 2020

Nagekomen bericht:

Buurtbewoner Sanne Bloem (een creatief persoon, zie haar website) is misschien wel de laatste die een foto heeft gemaakt van de blauwe muurschildering. De schilders zijn dan al bezig:

5 mei 2022, de schilders zijn bezig. Foto: Sanne Bloem

Nog iets bijzonders. Sanne maakte ook, eerder, een heel grappig videootje waarin de schilderingen te zien zijn. Echt even kijken, met geluid (youtube).

 

Zie ook: www.jimterlingen.nl
Reacties: terlingenschrijft@kpnmail.nl