Paul Schoolderman - ‘Opkankeren, opkankeren’, met deze woorden liep de jongen met geruite pet af op een tegendemonstrant die voor de Starbucks een bord omhoog hield met de tekst:  Vluchtelingen en moslims zijn welkom. De tegendemonstrant was daar om te demonstreren tegen Pegida, een anti-Islambeweging uit Duitsland. Altijd lekker om te zien dat Duitsers een stukje Nederland, in dit geval Vredenburg, bezetten.

Met de aanslag in Ankara in mijn achterhoofd ben ik heel even gaan kijken bij de demonstraties in Utrecht, maar ik voel me nooit thuis in grote groepen. Ik las ooit de uitspraak dat in een massa je intelligentie met 50 procent afneemt en ik ben het daar volkomen mee eens. Misschien dat ik me daarom een beetje afzijdig heb gehouden.

Op het moment dat ik aankom, is het Vredenburg vergrendeld en zie ik dat het dus wel mogelijk is meer blauw op straat te krijgen. Er hangt een grimmige sfeer, waarbij de Pegida-aanhangers en de tegendemonstranten al zijn gescheiden van elkaar. Tegendemonstranten schreeuwen dat de nazi’s eruit moeten en schoppen tegen ME-busjes aan.

Twee dagen eerder is in Woerden een noodopvang bestormd, waarbij er met rookbommen en eieren is gegooid. Je moet toch behoorlijk de kluts kwijt zijn om met eieren te gooien. Ik heb dat nog nooit begrepen. Heel veel mensen hebben als steunbetuiging eten en drinken naar de noodopvang gebracht, maar volgens vrijwilligers hadden de vluchtelingen meer aan reistassen en koffers. Toen ik dat las, dacht ik dat ze alsnog terug zouden gaan.

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil dat de vluchtelingen ontmoedigd worden om hierheen te komen. Hoe doe je dat eigenlijk? Misschien wat filmpjes van de opvanglocaties en de vluchtelingen zullen zien dat het hier voor hen nog niet zo goed geregeld is. Vluchtelingen die al in Nederland zijn, zijn ontevreden over de voorzieningen hier. Te gek toch, een paar dagen hier en nu al ingeburgerd.

Er zijn Nederlanders die vinden dat de vluchtelingen die hierheen komen goudzoekers zijn. Een goudzoeker is iemand die op zoek is naar een goede kans, dus wat dat betreft vind ik het terecht. Iedereen is in een bepaalde mate toch op zoek naar een betere kans. Nederlanders denken dat vluchtelingen hun baan afpakken, maar hoe vaak is dat nu eigenlijk al gebeurd? Misschien is het voor mij makkelijk praten, want ik ben leraar Nederlands. En die baan zullen ze niet zo heel snel overnemen.

Afgelopen week zag ik een mevrouw de auto van staatssecretaris Dijkhoff blokkeren. Deze vrouw was zo dik, dat ik ineens snapte waar het woord onderbuikgevoel vandaan komt. Drie had ze er zelfs. Onderbuikgevoel is een gevoel waarover niet verder nagedacht wordt en dat heb ik in Utrecht wel teruggezien bij de demonstraties.

De voorzitter van de Pegida-beweging, die zichzelf Edwin Utrecht noemt, zegt dat de demonstranten binnen drie weken naar Utrecht zullen terugkomen. Dat wordt weer een feest waarschijnlijk. Ik zoek dan alleen een goed plekje en mijn voorkeur gaat uit naar de Starbucks. Bij Starbucks zet het personeel jouw naam op hun beker en meestal spellen ze die expres fout. Hier zouden weleens werkkansen voor vluchtelingen kunnen liggen. Als je de naam toch niet goed hoeft te spellen.

Wat ik ga doen bij de Starbucks tijdens de eerstvolgende demonstratie is het volgende. Ik koop koffie en laat mijn naam expres verkeerd op de beker schrijven. Alleen ga ik een Arabische naam doorgeven. En op het moment dat de speeches van de  anti-islambeweging  beginnen, hoop ik dat het personeel mijn naam door de Starbucks heen moet schreeuwen. ‘Een caffé latte voor Mohammed’. Ik zou dan zo graag in de hoofden van de massa willen kijken. 

Paul Schoolderman is organisator van de cabaretavonden Hakken in het Zand in Stadskasteel Oudaen. Info en kaarten via www.hakkeninhetzand.com