Fred Penninga - lid van het Utrechts Stadsdichtersgilde - schrijft wekelijks een actueel stadsgedicht of een persoonlijk commentaar.

      

BEDUUSD
  

Keihard knalt de regen op mijn zolderdak

ritme van de rimram en het schokeffect

dat nagalmt op de schaal van Richter.

Ik ga niet doen alsof er niets aan de hand is

en fluitend oversteken; er kan nóg een trein komen!

-        

     De Kleine Trouwzaal in het vertrouwd Stadhuis

     zat vol met alleen maar bekende gezichten

     en iedereen keek blij – dus er was niemand dood –

     ook ik niet; al zullen diezelfde gezichten

     ook op mijn uitvaart. . .

     Als een bij Startrek ingestraald bemanningslid

     stond daar wethouder Kees Diepeveen

     met ketting, speech en fraai gekamde haren.

     “Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd. . .”

 -     

Dat doet van alles met me, voor zover ik na kan gaan

volkomen door elkaar gerammeld; dus ook van mij

geen Utrecht of pietendiscussie, geen #metoo

of Utrechter van het Jaar, zelfs geen poëzie.

Uit balans en sprakeloos. Ik ben beduusd.

-------                  
Persbericht gemeente Utrecht 22 november:

Koninklijke onderscheiding voor de heer Penninga

Op woensdag 22 november 2017 om 17.30 uur, reikt locoburgemeester Kees Diepeveen een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer W.D. Penninga, sinds 1996 actief als bestuurder van de regionale Utrechtse vereniging Taalpodium. De Koninklijke onderscheiding ontvangt hij vanwege zijn inzet en betrokkenheid voor de (literaire) amateurkunst in de regio Utrecht.

De heer Penninga zat tot 2011 in het bestuur van Taalpodium, een organisatie die proza, poëzie, columns en liedteksten schrijft. Hij presenteerde de literaire (open) podiumbijeenkomsten in Zeist en Utrecht. zoals ‘De weg van het boek’ en een poëziewedstrijd PoetrySlam. Hij schreef gedichtenbundels en initieerde de Literatuurprijs Zeist. Ook stimuleerde hij anderen om gedichten te schrijven via de zogeheten Taalstudio-bijeenkomsten in Amersfoort.

In Utrecht heeft Penninga in het Griftpark de gedichtenroute ontwikkeld: gedichten op steen, koper of metaal aangebracht in en rond het park. En hij bedacht het literair festival Park-Picknick-Poëzie in het park. Dit festival organiseert en presenteert hij sinds 13 jaar. 

De heer Penninga is daarnaast lid van het Utrechts Stadsdichtersgilde, schreef gedichten voor het Stadsblad Utrecht en is auteur van enkele boeken.

Naast zijn literaire activiteiten, is Penninga secretaris van Stichting Goud en behartigt hij de belangen van Utrechtse dak- en thuislozen.

Dankzij de inzet en betrokkenheid van de heer Penninga voor de (literaire) amateurkunst, wordt deze kunstvorm breed gewaardeerd en vormt hij een stimulans voor startende amateur kunstenaars.

De Koninklijke onderscheiding wordt uitgereikt tijdens de receptie, die ter gelegenheid van het verschijnen van zijn tiende en tevens laatste verzamelbundel wordt georganiseerd.