Door Ton van den Berg

We zullen het weten dat de Grand Depart van de Tour de France volgend jaar in Utrecht is. Op de Stadhuisbrug werd vandaag, dinsdag, een zes meter breed en 3,50 meter hoog stalen beeld neergezet met het logo van het fietsevenement Le Tour Utrecht.

Maar liefst 3000 kilogram weegt de ijzeren uitvoering van het zogeheten campagnebeeld, dus die schuif je niet zomaar de gracht in. Het opvallende beeld moet niet alleen Utrechters eraan herinneren dat volgend jaar de Tour in Utrecht neerstrijkt, het is ook voor toeristen bedoeld. De hoop is dat er veel fotootjes worden gemaakt waarbij de Vismarkt en Domtoren als extra achtergrond gelden.

De baas van de Tour de France, Christian Prudhomme, was speciaal naar Utrecht gekomen voor de onthulling van het meer dan levensgrote beeldmerk. Dat deed hij samen met burgemeester Jan van Zanen en wethouder Jeroen Kreykamp. De laatste deed dat als wethouder Tour de France, een functie die bedacht is omdat de SP, die de sportwethouder levert in het huidige college, zich tegen de komst van de Tour heeft uitgesproken.

De SP mag zich dan niet zo verheugen over het miljoenen kostende evenement, de gemeente zal er alles aan doen om de Tourkoorts in de stad aan te wakkeren. Er komt nog een tweede stalen uitvoering van het logo elders in de stad en inmiddels zijn er ook al een paar metershoge spandoeken langs de spoorlijnen van Centraal Station opgehangen. Wie Utrecht per trein binnenkomt kan dit niet missen.

Ook langs de snelwegen en op plekken in de wijken komen nog allerlei borden en spandoeken die verwijzen naar Le Tour Utrecht. Het duurt nog een jaar, op 5 juli 2015 gaan de renners onder de Domtoren door, maar het aftellen is begonnen.

Toeristisch beeld. Foto: Ton van den Berg