Door Jim Terlingen - De muurschildering van 'Bakker Top' op de hoek Plompetorengracht-Wittevrouwenstraat komt de komende weken terug. In opdracht van de gemeente Utrecht gaat muurschilder Jos Peeters de klus klaren.

De (laatste versie van de) schildering is gemaakt door illustrator en reclameschilder Adri de Bruijn (1927-1999), die vroeger ook van die grote reclameschilderingen maakte voor bioscopen als City en Rembrandt.

Onderstaande foto van de muurschildering maakte Joost van Waert, maker van het veelgeroemde boek Muurkunst, in 2019. Hij heeft hem hier en daar "een beetje digitaal gerestaureerd".

De muurschildering in november 2019. Foto: Joost van Waert

Bakker M. J. Top was hier tussen 1919 en 2002 gevestigd. En gedurende de twee eeuwen ervoor zat er ook steeds een bakkerij. Het bord dat nog steeds aan de gevel hangt, is daar een bewijs van. Het is een in 1990 gemaakte kopie van het oorspronkelijke 18e-eeuwse bord dat hier hing.

Het originele schild uit de 18e eeuw. Foto: Utrechts Archief

In 2000, toen bakkerij Top er nog maar eventjes zat. Foto: Utrechts Archief

April 2021. Foto: Google Maps

In dit bijzondere artikel (ridderschapkwartier.blogspot) vindt u meer wetenswaardigheden over de geschiedenis van dit pand.