Door Jim Terlingen - Wat is er gebeurd met twee bijzondere muurreclames aan de Leidseweg? Deze vraag houdt ambtenaren van de gemeente Utrecht deze dagen bezig. De muren waarop de muurreclames stonden, zijn tot hun grote schrik smetteloos wit gestuct.

Ruim honderd jaar lang stonden op muren aan de linker- en rechterkant in een poort naast Leidseweg 59 geschilderde lijsten van brandstoffen die te koop waren. De lijst aan de rechterkant begint met Belg. antracit 30/50 - Belg. antracit 20/30 - Duits. antracit V. gasm. - Kachelkolen - Kachelnootjes - Machinekolen...

Eén van de twee schilderingen in 1998. Deze foto is gemaakt door muurschilder en -restaurateur Jos Peeters die de schilderingen in opdracht van de gemeente Utrecht restaureerde.

De poort leidt naar een achterterrein waar tot 1914 van de vorige eeuw A. Th. van Vloten (1866-1952) een magazijn had van zijn brandstoffenhandel. Zijn bedrijf, dat daarna verhuisde naar de Croeselaan 7-9, ging later op in de Algemene Brandstoffenhandel Utrecht (ABU).

De poort, links naast Leidseweg 59, met de gestucte muren. Foto: Jim Terlingen

De werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht, die probeert de Utrechtse historie levend te houden in het straatbeeld, zorgde er eind vorige eeuw voor dat deze reclames werden gerestaureerd. In hun boekje Historische Muurreclames Utrecht uit 2007 komen deze muurschilderingen voor (op blz 70-71). Dit jaar stonden de schilderingen op de nominatie om weer bijgewerkt te worden.

Pagina uit het boekje Historische Muurreclames Utrecht

Mitros?
Een bewoner op de Leidseweg wijst met grote zekerheid naar woningbouwvereniging Mitros als degene die de muren heeft laten stucen. Persvoorlichtster Jolande Uringa van Mitros kon binnen de organisatie op vrijdagmiddag niemand bereiken om dit verhaal te bevestigen.

Dus: wordt vervolgd.

In 2017 was de schildering al niet meer in goede staat. Foto: Jos Peeters.

Zie ook: dit nieuwsbericht van enkele dagen later.

 

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl