Door Jim Terlingen - Om de release van zijn laatste film, De Dans van Natasja, te vieren, vertoont Slachtstraat Filmtheater deze maand ook een aantal klassiekers uit het oeuvre van de Utrechtse filmmaker Jos Stelling. Tevens zijn er verschillende speciale vertoningen (waaronder een Q&A) en is er een speciale masterclass van Constant Hoogenbosch over en met Stelling.

Het hele programma van 'Close up: Jos Stelling' in de Slachtstraat is hier te bekijken.

De Dans van Natasja gaat volgende week in roulatie. De film beleefde zijn officiële premiere in september tijdens het Nederlands Filmfestival. Het was op dat moment elf jaar geleden dat Stellings laatste film uitkwam. Op Nieuws030 verscheen deze recensie van Jeroen Wielaert.
  

Regisseur Stelling en de cast van de film De Dans van Natasja. Foto: Ton van den Berg

Stelling is behalve filmmaker ook eigenaar van drie mooie filmhuizen: Springhaver, Louis Hartlooper Complex en Slachtstraat. In 1981 richtte hij de Nederlandse Filmdagen op, waarvan hij vele jaren voorzitter en directeur was. Dit evenement is onder de naam 'Nederlands Film Festival' uitgegroeid tot een belangrijk Nederlands festival.

Jos Stelling is voor zijn bijdrage aan de Nederlandse film door de gemeente Utrecht twee keer geëerd. In 2010 kreeg hij de Zilveren Stadsmedaille en in 1986 de filmprijs van de stad Utrecht (dat was toen nog een penning).

PS1. Op 10 januari 2024 was Stelling te gast bij Radio 1 Kunststof.

PS2. Dit is de trailer van 'De dans van Natasja':