Journalist Ton de Ruiter legt sportieve verbanden tussen heden en verleden, tussen toen en nu, dit keer over de 'ouwe Kraay' en de rekensom van treffers.

Op de tribune bij vv De Meern komt een supporter van FC Utrecht naast me in het zonnetje zitten.
,,Heb jij er nog vertrouwen in.” 
Mijn antwoord wacht hij niet af.
,,De ouwe Kraay zegt altijd dat je na afloop van de transferperiode naar de doelpunten moet kijken. Hoeveel doelpunten heeft een club weggedaan en hoeveel treffers heeft ze ingekocht. Kijk daar maar eens na.’’
De supporter trekt een zuur gezicht.

Jens Toornstra maakte er vorig seizoen 12, Steve de Ridder 10, Jacob Mulenga 5, Dave Bulthuis 4, Juan Agudelo 3, Cedric van der Gun 3 en Johan Martensson 1, allen zijn vertrokken. Opgeteld 38 doelpunten op een totaal van 46!

Ik tik dit met een even zuur gezicht. Wie gaan die 38 doelpunten dit seizoen maken?

Nieuweling Danny Verbeek maakte vorig seizoen in de eredivisie vijf doelpunten voor NAC. In de competitie hebben we de huurling van Standaard Luik nog niet gezien. In de krant lezen we dat zijn rugblessure hem mogelijk nog maanden aan de kant houdt. Ramon Leeuwin scoort driemaal voor SC Cambuur, Anouar Kali doet dat één keer voor Roda JC.

De verdedigers Chris Kum en Timo Letschert spelen in 2013-2014 voor Heerenveen, FC Groningen en Roda JC 20 en 21 duels op het hoogste niveau zonder te scoren.

Nacer Barazite (0 wedstrijden voor Monaco) en Kristoffer Peterson ( 6 wedstrijden voor Tranmere Rovers) vinden het doel niet. De Amerikaan Rubio Rubin speelt bij de jeugd.  

De hoop is gevestigd op Ruud Boymans, nog niet in actie gekomen vanwege een blessure aan de schouder. De trefzekere spits van Willem II maakte vorig seizoen 27 doelpunten maar dat was in de Jupiler League. Hoe schat je dat een afdeling hoger in? De bij FC Utrecht te licht bevonden Lars Veldwijk schiet er in dienst van Excelsior 30 in, dat zegt voldoende.

2010 – 2011 is het beste seizoen van Boymans. Namens FC VVV scoort hij 11 doelpunten in de eredivisie en verdient een contract bij AZ. In anderhalf seizoen in Alkmaar komt hij tot 1 doelpunt. Als huurling bij NEC tot 3 treffers.

De FC Utrecht-supporter naast me op de tribune bij vv De Meern schat een fitte Boymans in de eredivisie op 14 doelpunten, de helft van het aantal in de eerste divisie.

De theorie van de ouwe Kraay volgend: 38 doelpunten weggedaan, 23 doelpunten teruggekocht en dan tellen we de vijf van de geblesseerde Danny Verbeek mee. Voeg daarbij de acht treffers van Yassin Ayoub (3x), Cedric Badjeck, Kay Heerings, Willem Janssen, Gevero Markiet en Tommy Oar in het vorige seizoen en opgeteld zit je op 31 doelpunten.

,,En met dat aantal,’’ vertelt de plots zwetende supporter ,,ben je gedegradeerd.’’ Het doek viel voor RKC, Roda en NEC met respectievelijk 44, 44 en 54 goals voor en een aantal tegengoals dat overeenkomsten vertoont met dat van FC Utrecht. Laten we hopen dat er uitzonderingen bestaan op de theorie van de ‘ouwe Kraay.
 
De 0-0 tegen ADO Den Haag is natuurlijk wel een logische uitslag als je 38 doelpunten inlevert op een totaal van 46. Jan Wouters is verweten dat hij te behoudend heeft gespeeld en met zijn ploeg te weinig spektakel heeft geboden. In 93 wedstrijden onder zijn leiding staat er slechts twee keer een 0-0 op het scorebord! De laatste brilscore is van 23 december 2012 in de thuiswedstrijd tegen Ajax, 21 maanden terug. 

Saillant is dan wel dat de nieuwe technische leiding, die aanvallend voetbal predikt en spektakel belooft al in de vijfde wedstrijd zijn eerste wedstrijd zonder doelpunten en met weinig activiteiten voor het doel presenteert. Nota bene in de eigen Galgenwaard.