FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden.

Aflevering 6
Oranje speelt deze week tegen Duitsland en Estland. Utrechters zijn er niet bij.
    
Elf spelers op de loonlijst in stadion Galgenwaard dragen het Oranje. Willem van Hanegem is 26 september 1979 de eerste. ‘De Kromme’ neemt die dag afscheid als international. Een minuut voor rust krijgt hij een publiekswissel en wordt vervangen door Michel Valke.               

Hans van Breukelen heeft de meeste interlands op zijn naam staan. In dienst van FC Utrecht staat de Biltenaar zeven keer onder de lat. Zijn debuut is op 11 oktober 1980 tegen West-Duitsland. Ook Martin Jol, Jos Jonker, Pier Tol en Keje Molenaar dragen die avond voor de eerste maal het shirt met de Oranje-leeuw. Van Pim Doesburg ontvangt de onderwijzer het mooiste compliment: ,,Als je zo keept, hebben ze mij niet meer nodig.’’

Duitsland is 20 duels ongeslagen en wordt aan het wankelen gebracht door Oranje zonder Ajacieden. De kranten bij de oosterburen schrijven dat alle Duitse spelers individueel beter zijn, dus wordt het 11-0. Het optimisme leidt tot lichtzinnigheid, het pessimisme aan Nederlandse zijde is een extra motivatie. Feyenoorder Ben Wijnstekers zegt: ,,We zijn afgeschilderd als een stel jokers’. Bondscoach Jan Zwartkruis kent het platteland: ,,Jonge paarden die het bit nog niet hebben gevoeld zijn een stuk onstuimiger dan oudere paarden die het bit volledig hebben geaccepteerd.’’ De eindstand 1-1 is bij rust al bereikt door treffers van Horst Hrubesch en Ernie Brandts. In stadion Galgenwaard speelt Van Breukelen twee interlands, de dramatisch verlopen interland tegen Zweden (0-3) en het duel tegen Wales (4-0).

Hans van Breukelen. Foto: archief

Jan Wouters wordt 10 november 1982 door Kees Rijvers geselecteerd voor de interland tegen Frankrijk. Bij die keuze wordt naar het voorhoofd gewezen. De Utrechter staat bekend als een schopper, een verzamelaar van geel en rood. Wouters neemt na 33 minuten de plek in van Simon Tahamata. Na afloop is hij weinig lovend over Oranje. ,,Dit elftal is geen team, het hangt van los zand aan elkaar.’’  De kranten zijn ook niet lovend over hem. ,,Geen moment treedt hij op als de technisch sterke middenvelder, brutaal en overtuigd van zijn kwaliteiten.’’

Als iedereen in de catacomben is en de tribunes leeg stromen keert de middenvelder terug op het veld. Hij is ergens op het veld een kettinkje verloren, dat hij van zijn verloofde heeft gekregen. Na een vergeefse zoektocht vindt hij het aandenken in de binnenbroek van zijn voetbalplunje. Pas in 1986, veertig maanden later, wordt Wouters door Leo Beenhakker voor de tweede keer uitverkoren. Ook dan is er nog veel onbegrip, maar als Johan Cruijff hem naar Ajax haalt speelt hij acht jaar lang vrijwel onafgebroken in Oranje.  In Utrechtse dienst wordt hij in totaal vier keer opgeroepen.

Wouters op zoek naar zijn kettinkje. Foto: archief FC Utrecht

John van Loen en Johan de Kock spelen namens FC Utrecht allebei één keer in Oranje. John van Loen op 20 november 1985 tegen België. De rossige aanvaller valt in voor Van der Korput. Rob de Wit maakt in de 72e minuut 2-0 en die treffer brengt deelname aan de eindronde van de WK in Mexico nabij. Twaalf minuten later spat de droom uiteen als George Grun 2-1 maakt. John van Loen verzuimt de doelpuntenmaker te volgen. ,,Hij kwam van achteruit. Ik lette even niet op en toen de voorzet van Gerets kwam was ik net te laat om nog mee te springen.’’ Johan de Kock speelt februari 1993 in Galgenwaard de WK-kwalificatie tegen Turkije: 3-1. Frank Rijkaard is geblesseerd en ook John de Wolf is niet inzetbaar. De Kock heeft een aandeel in de enige Turkse treffer. De verdediger van FC Utrecht vloert spits Hakan Sukür.   

Op de volgende international moet FC Utrecht vijf jaar wachten. Michael Mols wordt door Guus Hiddink en Frank Rijkaard goed genoeg bevonden voor een plaats in Oranje. Hiddink neemt hem mee naar Miami voor duels tegen de Verenigde Staten en Mexico. De concurrentie is groot in de punt van de aanval:  Patrick Kluivert, Pierre van Hooijdonk, Ruud van Nistelrooy, Roy Makaay. Michael Mols komt niet verder dan vier interlands. Zo goed hij presteert op clubniveau, zo hard valt hij tegen in Oranje.

Michael Mols. Foto: FC Utrecht

Bondscoach Marco van Basten creëert een duiventil. Romano Denneboom, Collins John, Romeo Castelen, Barry van Galen, Ugur Yildirim, Theo Lucius, Barry Opdam, Martijn Meerdink, Nicky Hofs, Theo Janssen debuteren onder zijn leiding en worden ook snel afgevoerd. Zo ook Dave van den Bergh namens FC Utrecht. De buitenspeler van FC Utrecht wordt opgeroepen voor de vriendschappelijke duels tegen Zweden (2-2) en Liechtenstein.  

Michel Vorm is de achtste Oranje-international namens de FC. Hij profiteert van blessures van Maarten Stekelenburg en mag ervaring opdoen tegen Zweden. In de tweede helft van de vriendschappelijke interland vervangt hij Henk Timmer. Het eerste serieuze schot is een doelpunt. Oranje wint wel met 3-1. Hij krijgt een herkansing tegen Japan en een basisplaats tegen Schotland als Stekelenburg opnieuw is geblesseerd.  Hij wordt na afloop bedolven onder de complimenten.

Ricky van Wolfswinkel profiteert van de vele afzeggingen na het WK voetbal van 2010. Op 11 augustus 2010 debuteert hij tegen Oekraïne. Kevin Strootman komt voor een vriendenprijs over van Sparta en ontwikkelt zich bij FC Utrecht en later bij PSV en AS Roma tot een vaste kracht bij het Nederlands elftal. Als speler van FC Utrecht speelt Strootman op 9 februari 2011 zijn eerste interland. Oranje wint die wedstrijd met 3-1 van Oostenrijk.

Jens Toornstra komt in januari 2013 over van ADO. De middenvelder presteert zo goed dat hij in de zomer door bondscoach Louis van Gaal wordt uitgenodigd voor een trip naar het Verre Oosten. Toornstra speelt tegen Indonesië en China. Na de zomer wordt hij niet meer opgenomen in de selectie van de bondscoach.  

Ja, dan zou er nog een twaalfde FC Utrecht- international zijn geweest ware het niet dat bondscoach Dick Advocaat op 30 april 2003 de tel kwijt raakt. Wesley Sneijder debuteert die dag. Diep in de tweede helft wil de bondscoach ook Dirk Kuijt speelminuten geven. De Katwijker in Utrechtse dienst loopt zich warm aan de zijlijn. Maar als Simao voor Portugal gelijk maakt geeft Advocaat de voorkeur aan Pierre van Hooijdonk. Het is de zesde wissel, het afgesproken maximum. In plaats van te debuteren moet Dirk in de dug-out plaats nemen. Zijn Oranje-shirt geeft hij teleurgesteld aan FC Utrecht-archivaris Remco Neu.
            
Timo Letschert  ziet Oranje vanaf de bank. In 2016 is de verdediger geselecteerd door bondscoach Danny Blind. Tegen Frankrijk op 25 maart en tegen Engeland op Wembley blijft hij op de bank. Als het Nederlands elftal in mei en juni oefent tegen Polen, Oostenrijk en Ierland is de stoere verdediger geblesseerd.

Ook Bart Ramselaar schurkt tegen Oranje aan. In mei  2017 wordt de Amersfoortse middenvelder opgeroepen voor een trainingskamp met Oranje maar moet afzeggen vanwege een kuitbeenblessure. Door de kwetsuur mist Ramselaar ook een deel van de voorbereiding op de nieuwe competitie en is uit beeld bij het hoogste voetbalteam.