FC Utrecht bestaat 1 juli vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden. Sportief gezien is het seizoen 1995-1996 het slechtste.          

Deel 37

Het voetbalseizoen 1995-1996 loopt op zijn eind. De fans zijn overtuigd: FC Utrecht kan de nacompetitie niet meer ontlopen en moet vrezen voor rechtstreekse degradatie naar de eerste divisie. De club verkeert in zwaar weer. Gelukkig is er dan nog Hans Visser, Alkmaarder van geboorte en overgekomen van MVV. Op 9 april schiet de middenvelder tegen mede - degradatiekandidaat Go Ahead Eagles in de laatste minuut een vrije trap binnen. Het is de winnende. Op de tribune lopen vreugdetranen over de wangen van de fans.

Hans Visser. Foto: FC Utrecht

Na 30 wedstrijden staat FC Utrecht op de laatste plaats, twee punten minder dan Go Ahead Eagles, drie punten achter op NEC en De Graafschap en vijf op Volendam. Een 1-1 gelijkspel uit tegen Willem II (doelpunt Erik ten Hag) wordt gevolgd door een 2-0 overwinning op Vitesse. Tegen De Graafschap in Galgenwaard wordt het slechts 1-1 en dan reizen op Bevrijdingsdag 5 mei vijftig bussen met supporters naar Enschede waar Hans Visser tegen FC Twente in de 88e minuut de winnende scoort. En omdat Volendam in de 78e minuut een 1-0 voorsprong verspeelt ontloopt FC Utrecht zelfs de nacompetitie.

Een vrolijk einde van het slechtste seizoen in de geschiedenis van FC Utrecht. Laagste klassering (15e), minste overwinningen (slechts 6), meeste nederlagen (18), laagste puntentotaal (28), minste doelpunten voor (slechts 27). Raymond Graanoogst en Hans Visser zijn de topscorers met een magere score van zes doelpunten. In oktober, november en december wordt geen enkele wedstrijd gewonnen.

FC Utrecht heeft in 1995 bij het begin van het rampseizoen het roer omgegooid. Het nieuwe bestuurslid Evert Kroon wordt belast met de reorganisatie van de structuur. Het motto van de autodealer is ‘Wie niet functioneert krijgt een probleem.’ Het eerste slachtoffer is algemeen directeur Ad Zonderland. De directeur doet tot grote ergernis van de bestuurder na de lunch zijn deur dicht om een middagslaapje te doen.

Evert Kroon.

Het tweede slachtoffer wordt trainer Simon Kistemaker. Kroon heeft niets met ‘De Kist’ die bij een deel van de fans razend populair is. Als de prestaties uitblijven benadert kroon Martin Jol als opvolger. De Raad van Commissarissen vindt Kroon een ongeleid projectiel en stemt niet in met het ontslag van Kistemaker, waarop Kroon zelf besluit op te stappen.

Simon Kistemaker in gesprek met de pers.

De prestaties worden niet beter en op 17 december tekent Kistemaker zijn eigen vonnis. Op het programma staat het thuisduel tegen Ajax, de eerste wedstrijd van de tweede competitiehelft. Voor de wedstrijd zegt de trainer op de tv tegen Jack van Gelder dat het bestuur onbekwaam en onbetrouwbaar is en dat de club wordt geregeerd door wolven.

Vier dagen later volgt zijn ontslag. Elftalleider Arno van den Heuvel is solidair en stapt op en dat doet ook de spelersraad. De voetballers dreigen met staking maar daden blijven uit. Bij de supporters ligt dat anders. Bij het bedrijf van Kroon worden 25 banden lek gestoken, bij het huis van voorzitter Jan van de Kant ontploft een bommetje en zijn bejaarde ouders worden telefonisch uitgescholden.

Hoofd scouting Nol de Ruiter neemt de trainingen van Kistemaker over maar wil niet als coach optreden. Uit tegen Volendam op 14 januari zit jeugdtrainer Harry Suvee op de bank. Op 4 februari neemt de bij Vitesse weggestuurde Utrechter Ronald Spelbos de leiding over. Veel beter gaat het niet. Tussen 14 januari en 9 april hoeft de penningmeester geen winstpremie uit te keren.

Jan Willem van Ede speelt op 5 mei in Enschede zijn laatste wedstrijd voor de FC. Hij komt tot een totaal van 411 duels. Een record voor de eeuwigheid. Een optreden in de nacompetitie blijft hem bespaard met dank aan Hans Visser. Vier van zijn zes doelpunten zijn goud waard: winnende treffers tegen Feyenoord, Volendam, Go Ahead Eagles en FC Twente. Dat zijn de supporters in 2000 niet vergeten. De dan 34-jarige Visser is wisselspeler bij FC Groningen dat in stadion Galgenwaard tegenstander is van FC Utrecht. De Alkmaarder loopt een ereronde, zwaaiend met een bronzen beeldje dat hij van de supportersvereniging heeft gekregen. Een verlaat afscheidspresentje voor de redder in nood in het seizoen 1995-1996.