Nestorix - Wordt u zo langzamerhand ook doodmoe van al die terrorisme- en veiligheidsexperts die, nu al meer dan een week, elk praatprogramma op radio en tv ‘terroriseren’?

Natuurlijk vind ik het ook verschrikkelijk wat er op die vrijdagavond in Parijs is gebeurd. Het zal je maar gebeuren dat je nietsvermoedend op het Ledig Erf een biertje zit te drinken en dat een stel criminelen, want dat zijn het, als een gek in het rond beginnen te schieten. Of dat een jihadist zich opblaast terwijl jij net wat lekkere vissen staat te kopen op de Vredenburgmarkt op zaterdagmiddag. Natuurlijk kan wat in Libanon kan, ook hier gebeuren.

Daar hoef je geen expert voor te zijn om dat te bedenken.

Als ik al die analyses over het hoe en waarom aanhoor, dan vraag ik me af wat ik ermee moet. Iedereen heeft zo zijn eigen stokpaardje waar altijd wel wat in zit, maar te vaak denk ik na afloop: “Wat ben ik hier nu wijzer van geworden?”. 

Ongetwijfeld zullen de ongelijkheid en de uitzichtloosheid voor sommige groepen in een samenleving hun effect hebben. Dat de internationale politiek in die regio een opeenstapeling van opportunisme en machtsspelletjes is, is geen nieuws en dat het gewetenloze winstbejag van wapenhandelaren een belangrijke rol speelt, is mij ook al jaren duidelijk.

Er is eigenlijk maar één vraag waar ik nog steeds geen antwoord op heb gekregen en die volgens mij de hamvraag zou moeten zijn. Waarom grijpen sommige mensen naar het middel van dit soort gruwelijke aanslagen, terwijl miljoenen anderen in vergelijkbare omstandigheden dat niet doen? Want uiteindelijk is het oppakken van een wapen en het overhalen van de trekker of het starten van een bomontsteker een individuele daad. Een persoonlijke keuze om het wel of niet te doen. Waarom maakt de een die keuze wel en doen de meeste anderen het niet?

Zolang we op die vraag geen antwoord weten, zal het heel moeilijk zijn om dit soort daden te voorkomen, alle politiemachten en veiligheidsdiensten ten spijt. Als puntje bij paaltje komt, zijn het volgens mij allemaal lone wolves, die soms, net als echte wolven, in groepjes jagen. En die zijn moeilijk te vangen.