Door Jim Terlingen - Er is weer een nieuwe Zelfgemaakte Scheurkalender van de Utrechtse Sanne Bloem. De 2023-editie heet 'Zin'.

Bloem vroeg mensen iets creatiefs te delen over dit thema. En zo komen in vele vormen verschillende betekenissen van het woord aan bod: over waar je zin in hebt, waar je zin van krijgt, zinvolle dingen, zintuigen, zinderingen, zin-gen, zinspelen, on-zin enzovoort enzovoort.

De kalender op een standaard. Foto: Sanne Bloem

"De meeste pagina’s van deze kalender zijn gemaakt tijdens ‘opdrachtenpost’: een creatieve uitdaging die ik heb bedacht waarbij de deelnemers zeven dagen een opdracht krijgen om hun creativiteit een beetje om te woelen. Elke keer is er een nieuw thema, dit keer was dat ‘zin’."

"Daarnaast vroeg ik alle mensen die ooit eerder hebben bijgedragen aan een zelfgemaakte scheurkalender of zij - binnen een week - iets met 'zin' konden maken of iets te kiezen dat daarop aansluit uit hun bestaande werk."

Dat heeft weer een fijne, originele, creatieve, mooie, leuke kalender opgeleverd. Gedichten, gedachten, cartoons, collages, spreuken, verhalen, foto’s, strips, enzovoort. Er zijn bijdrages van (onder meer): Astrid van Zelst, Emiel Bootsma, Anna Garssen, Sandra Ottens, Ada van der Linden, Karen Baarspul, Marwyt, Lysbeth Zeinstra, SoDimitriOp, Caro Pieck, Lieveheersje, Dorine, Dimphina Noëlla, Henke, Appolina Writes en Jos Peeters. En ook Sanne zelf doet mee.

Cartoon van Liesbeth Zeinstra. Foto: Sanne Bloem

De kalender loopt van 1 januari tot 22 april. 22 april...why?

"Op mijn website schrijf ik dat deze kalender zoveel pagina’s bevat als waar we in zin hadden. Dat is geen woord aan gelogen, maar de werkelijkheid is ook, moet ik opbiechten, dat ik er dit jaar echt later mee begon dan gewoonlijk. Het grote voordeel is dat deze scheurkalender echt helemáál anders is dan andere kalenders."

En zegt het thema 'zin' ook iets over jou?

"Jazeker. Ik heb bewust gekozen voor een woord dat betekenis voor me heeft. 'Zin' gaat over de toekomst. Een mens heeft zin in wat er nog gaat komen. Dat is waar ik nu sta. Mijn vorige kalender ging met 'fijn' juist over wat er in het nu is." 

Vertel nog eens hoe je op het idee van een zelfgemaakte scheurkalender kwam? 

"Ik begon er in 2010 mee omdat ik niet zo veel geld had en mijn moeder een leuk cadeau wilde geven voor kerst. Ik wilde allerlei schetsen, tekeningen, verhaaltjes en citaten die ik nog had liggen in een bestand zetten, voor elke dag 1 ding, maar toen ik alles ging verzamelen, had ik maar voor twee maanden materiaal. Ik begon vrienden te vragen om ook dingen in te leveren en zo verzamelde ik 365 bijdrages, voor een jaar scheurplezier."
  

Sanne aan het werk. Foto: JT

Wat twaalf jaar geleden begon in een oplage van één, is nu een zeer gewaardeerd Utrechts product. De kalender is online te koop op Bloems website en fysieke vorm bij de Kopijwinkel op de Lange Smeestraat.

Met ringen en zonder kalenderstandaard kost de zelfgemaakte scheurkalender 7 euro, mét standaard 9 euro. Die standaard bestaat uit drie stukken (hergebruikt) karton.

   

Eerdere relevante Nieuws030-artikelen: over de zelfgemaakte scheurkalender 2022 en die van 2019. Verder deed Sanne in januari 2021 mee aan de Utrechtse Beeldengalerij.