Door Jim Terlingen - De Zelfgemaakte Scheurkalender ligt weer in de winkel. Dit bijzondere product dat in het Utrechtse een begrip is geworden, is door Sanne Bloem (35) dit jaar voor de achtste keer samengesteld.

Meer dan honderd mensen (kunstenaars, schrijvers en alles ertussenin) hebben vrijwillig bijdragen geleverd hebben aan de scheurkalender van 2019, dat als thema ’Lucht’ heeft. Dat heeft geresulteerd in weer 365 pagina’s vol bijzondere tekeningen, wijsheden, gedichten, grapjes, puzzels, enzovoort.

De samenstelster ziet haar scheurkalender steeds meer als een Utrechts product. Bloem: ”Het merendeel van de medewerkers komt hier vandaan, sommige bijdrages gaan specifiek over onze stad en hier bevindt zich ook de grootste afzetmarkt. De Zelfgemaakte Scheurkalender wordt in Utrecht op zeven locaties verkocht.”

De Zelfgemaakte Scheurkalender is er in twee versies. Bloem: “Eéntje met een voorkant in kleur en gedrukt op papier dat aan één kant al gebruikt is. Heel milieuvriendelijk, dus. Voor twee tientjes wordt hij zelf door mij of een van mijn helpers in elkaar gezet en krijg je daarin ook één unieke bijdrage en drie nogal arbeidsintensieve bijdragen. De andere, een vijf euro goedkopere, heeft een zwart-witte voorkant en is geprint op nieuw papier. Deze zijn in elkaar gezet door mensen met een verstandelijke beperking bij kopieerservice De Boemerang van Reinaerde.”

Sanne Bloem is een actieve creatieve ondernemer. Centraal in wat ze doet, is het realiseren dat mensen dingen zelf maken. In Utrecht is ze ook voor de negende keer de organisator van de Zelfgemaakte Kerstmarkt, die dit jaar in het weekend van 15 en 16 december wordt gehouden op de Mariaplaats.

De aandacht van Nieuws030 grijpt ze aan voor nog een oproep: “Ik ben altijd op zoek naar A4-papier met een onbedrukte kant om scheurkalenders op te printen. En ook voor andere hulp, zie mijn website.”