Door Jim Terlingen - Het was me eerlijk gezegd ontgaan dat de eerste aflevering van de Neude-postkantoor-podcast online staat. Maar ik ben daar vast niet de enige in :-)

De podcast 'Ik verbind u door...' gaat over het iconische gebouw dat tegenwoordig een ontmoetingsplek is met winkels, horeca en de bibliotheek. Het voormalige postkantoor op de Neude was ooit de ‘tempel van de post’.

In ‘Ik verbind u door...’, komen de bijzondere verhalen uit de geschiedenis van het gebouw tot leven. Het wordt een serie van vijf. In het voorjaar van 2023 (in maart, staat hier) zijn ze allemaal te beluisteren.

'Utrecht in Woord en Beeld, 1925.

In de podcastserie komen veel verhalen aan bod uit de rijke historie van het voormalige postkantoor. Zoals het verhaal van PTT-medewerker Wolter Heukels. Hij zette tijdens de Tweede Wereldoorlog een illegaal telefoonnetwerk op voor het verzet. Ik heb de podcastmakers een dik half jaar geleden nog tips gegeven hieromtrent en ben erg nieuwsgierig.

Of het verhaal van Ali, één van de eerste lichting gastarbeiders. Via de telefooncentrale in het postkantoor onderhield hij het contact met zijn familie. Telefoniste Joke verbindt in elke aflevering de oude verhalen met de verhalen van nu.

De podcast is een initiatief van MRP, de projectontwikkelaar van Post Neude. Paul Trip (MRP): "Hiermee kunnen wij op symbolische wijze Post Utrecht, recentelijk bekroond met de DUIC-publieksprijs, overdragen aan de bewoners en bezoekers van Utrecht."

Hij is te beluisteren op Spotify en ook op andere podcastkanalen.
   
   

Eerdere Nieuws030-artikelen in verband met het iconische gebouw op de Neude: 
  
Bieb (2022)
IJzeren man in de bieb (2022)
De nieuwe bieb (2020)
Grafsteen Heukels aangepast (2020)
Het nieuwe postkantoor in 1925 (2020)
De nieuwe bieb indrukwekkend en fantastisch (2020)
Bibliotheek Neude nog druk met inrichten (2020)