Twaalf verdiepingen hoog voor wonen, werken en recreatie en het krijgt de naam Het Platform. Woensdagochtend presenteerde wethouder Everhardt (D66) het plan voor het gebouw dat tot voor kort nog werd aangeduid als het Zuidgebouw dat aan de zuidzijde van het Stationsplein, waar zich nu het tijdelijke busstation bevindt, wordt gebouwd.

Na een jaar overleg, ontwerpen en plannen, tekende de wethouder namens de stad de contracten met drie andere partijen: de provincie Utrecht en projectontwikkelaar ABC Vastgoed en aannemer Bam. Bij de presentatie lieten ze allemaal weten tevreden te zijn over de duur van de ontwikkelingsfase. “Het was een hoop gepuzzel, maar die is nu gelegd,” aldus Everhardt. Symbolisch werden puzzelstukken in een poster geplaatst bij de presentatie.

Presentatie van Het Platform

De 18.500 vierkante meter van het 45 meter hoge gebouw werd gepresenteerd als Microcity: ‘een stad in een stad’ en zal worden ingericht met een sportschool, horeca en werkplekken. Bovenin Het Platform komen meerdere woonlagen en wordt een buitenruimte met groen aangelegd.

Het gebouw komt naast de 275 meter lange Moreelsebrug (ook bekend als de ‘Rabobrug’) voor fietsers en wandelaars die over de 19 sporen van Utrecht Centraal Station ter hoogte van het Moreelsepark en de Rabotoren gebouwd wordt.

“De woningen bovenin en de inrichting van het gebouw zijn afgestemd op een doelgroep van jonge, hoog opgeleide mensen. Het gebouw zal met het ontwerp en de mogelijkheden echt onderdeel van de binnenstad van Utrecht worden,” aldus Everhardt.

ABC Vastgoed ontwierp al diverse bedrijfs- en overheidsgebouwen, waaronder de OV terminal van Utrecht Centraal, de Markthal in Rotterdam en het hoofdgebouw van TNT in Hoofddorp. Ook bij dit project staat volgens het bouwbedrijf het woord duurzaamheid centraal. De groenvoorziening op het dak van het gebouw zorgt ervoor dat de temperatuur binnenin met zes graden kan worden beperkt in de warme zomermaanden. 

Zodra de Moreelsebrug eind 2016 voltooid is, wordt er gestart met de bouw van Het Platform. In 2018, als ook de Uithoflijn en het nieuwe busstation gereed zijn, moet de bouw voltooid worden.