Het 27ste Bevrijdingsfestival Utrecht is zeer succesvol afgesloten, aldus een persbericht van de organisatie die verder schrijft: Met hier en daar een spatje regen maar ook veel zon hield het publiek elkaar dansend warm. In het bericht worden geen bezoekersaantallen genoemd, maar dat was zichtbaar minder dan afgelopen jaren

Ambassadeur van de Vrijheid Kraantje Pappie gaf een spetterend openingsoptreden: "Gelukkig hangt er liefde in de lucht."

Kraantje Pappie op het Bevrijdingsfestival. Foto: Ton van den Berg

Het veld stond binnen de kortste keren vol met jongeren, kinderen en hun ouders. Vrijheid is van alle generaties, iedereen kon dan ook meezingen met Kraans teksten. "Welkom op de allerleukste party van het dorp en zeg welkom in de feesttent". Kraantje Pappie en later ook Jonna Fraser lieten het publiek losgaan op "Drup, drup, drup, drup, drup, laat het regenen". Desondanks scheen de zon de middag langer dan verwacht. 

Veel enthousiaste kinderen bij Kraantje Pappie. Foto's: Ton van den Berg

Op 4 mei speelde Ellen ten Damme samen met Konrad Koselleck Big Band in de Domkerk bij het Herdenkingsconcert. EEn dag later op het Bevrijdingsfestivak stal ze de show met de Koselleck Big Band op het Hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival. Ook zong ze het Duitse soldatenlied Lili Marleen dat in de Domkerk nog verboden werd door de organisatie van de Dodenherdenking.

Ellen ten Damme zette de wereld op z'n kop. Foto: Ton van den Berg

Het duo 2manydj's liet met verrassende meestermixen, van indiepop en soulclassics, funk- en discofavorieten – het publiek als slotact nog dansend losgaan.

Ook werd op het hoofdpodium de Tolerantieprijs van Utrecht bekend gemaakt. Winnaar werd het project De Emigratie Generatie waarbij oudere immigranten hun levensverhaal vertellen aan kinderen op basisscholen.

Het project ‘U on board’ en de spandoekactie van FC Utrecht en Moskee Sayidina Ibrahim tijdens de Stille tocht van vrijdag 22 maart jl. waren ook genomineerd. Zij ontvingen een oorkonde en een cheque ter waarde van € 500. 

Het was de laatste Tolerantieprijs want wethouder Linda Voortman maakte bekend dat de prijs 'meer uitstraling' moet krijgen en vanaf volgend jaar De Utrechtse Diversiteitsprijs wordt genoemd.

Alle genomineerden voor de Tolerantieprijs met wethouder Linda Voortman. De vrouwen rechts zijn van De Emigratie Generatie die de prijs won. Foto: Ton van den Berg

Op en rond park Transwijk waren diverse activiteiten. Veel indruk maakte Natascha van Weezel die in haar Vrijheidscollege vertelde over de bedreigingen en intimidaties die ze van allerlei kanten krijgt als ze zich hard maakt voor het zoeken naar verbintenissen tussen moslims en joden. Burgemeester Van Zanen sprak na afloop nog even met haar.

Natascha van Weezel en burgemeester Van Zanen. Foto: Ton van den BergEen poncho is handig. Foto: Ton van den Berg

Als het zonnetje doorkomt wordt er meteen van genoten. Foto: Ton van den Berg