De oud-ambtenaar en architect Jan Jansen Utrecht maakte bijna 200 interviews voor het blad De Oud-Utrechter (en later ook Nieuws030). Hij begon in 2010 en staakte dat schrijven vorig jaar nadat hij vernomen had dat een hersentumor hem het werken onmogelijk zou gaan maken. Als eerbetoon zijn honderd van die interviews nu vastgelegd in het boek 'Utrecht in honderd interviews'.

Een greep uit de geïnterviewde Utrechters: tekenaar Jos Collignon, oud-onderwijzer René Kil, fietswinkel-eigenaar Wim Kok, beeldhouwer Theo van de Vathorst, tekenaar-schrijver Dick Bruna, Paul Krijnen van het Geveltekenfonds, oud-ijsmaker Italo De Lorenzo, wijk C-bewoonster Corrie Huiding, kapper Buch Agterberg, historicus Ad van Liempt, voormalig buurtslager Jan de Roos, bouwhistoricus Frans Kipp, museumdirecteur Wim van Scharrenburg en de oud-voetballers Humphrey Mijnals en Henk Temming.

Om deze schat aan tijdsbeelden te bewaren is op initiatief van de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht – in nauwe samenwerking met de Drukkerij aan de Vecht – het boek tot stand gekomen.

Jansen ontving in augustus 2018 uit handen van burgemeester Jan van Zanen een koninklijke onderscheiding voor zijn grote bijdrage aan onze stad. Dezelfde burgemeester kreeg gisteren in de Gertrudiskapel het eerste boek van Jansen uitgereikt.

Tijdens zijn toespraak zei Van Zanen: “De interviews zijn een prachtige dwarsdoorsnede van de Utrechtse bevolking en laten zich typeren als openhartig, betrokken en open-minded. Precies zoals ik zelf Jan Jansen al heel lang mag kennen. Geïnteresseerd in wat mensen doen en wat hen beweegt.”

Utrecht in honderd interviews is gemaakt door en voor de gemeente Utrecht. Het boek is te bestellen voor 20 euro. Afhalen kan bij Drukkerij aan de Vecht, Bolensteinsestraat 22 in Maarssen. Wilt u het laten thuis bezorgen, dat kan via Scem Uitgeverij: Utrecht in 100 interviews