De jeugdtheatervoorstelling TRUUS gaat het land in. Althans, dat is de wens van de theatermakers die onlangs een crowdfundingsactie zijn gestart om de tournee mogelijk te maken. De voorstelling werd vorig jaar vlak voor Dodenherdenking op 4 mei gespeeld in de Domkerk. Zo’n 600 bezoekers, kinderen en hun ouders, waren daarbij aanwezig.

De voorstelling TRUUS is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en vertelt het verhaal van de 22-jarige rechtenstudent Truus van Lier die in de Tweede Wereldoorlog in het (gewapende) verzet ging. In september 1943 schoot zij de Utrechtse NSB-politiecommissaris Kerlen dood. Vlak daarna werd ze verraden en werd ze voor haar daad in het gevangenkamp Sachsenhausen op 27 oktober 1943 geëxecuteerd.

Truus van Lier (ingekleurd portret door Jim Terlingen in 2020)

De aanslag

Theatermaker Elles Leferink, die behalve regisseur ook de rol van Truus speelt, zegt met de jeugdvoorstelling op tournee te willen om nog meer kinderen, en hun ouders, aan te zetten om na te denken over thema’s als onverdraagzaamheid, uitsluiting en pesten. Behalve in theaters (in Utrecht, Haarlem en Amsterdam is er al belangstelling getoond) hoopt Leferink het stuk ook te kunnen spelen op scholen.

De acteurs van TRUUS. Foto: Ton van den Berg

Jessica van Geel die het boek ‘Truus van Lier, het leven van een verzetsvrouw’ schreef maakte het scenario voor de jeugdvoorstelling. Zij is enthousiast over de tournee en de mogelijkheid die het biedt om kinderen en volwassenen na te laten denken zaken als onrecht.

Van Geel: “Het verhaal van Truus van Lier roept bij veel mensen - jong en oud - dezelfde vraag op: Wat zou ik doen? Wanneer zeg ik: tot hier en niet verder? Wanneer kom ik op tegen onrechtvaardigheid? Ik denk dat het goed is dat kinderen en jongeren over dit soort onderwerpen nadenken.”

Volgens Van Geel gaat het verhaal van Truus ook over democratie, over de rechtsstaat, over gelijkwaardigheid, over de Tweede Wereldoorlog. “Maar dat zijn best ingewikkelde termen en grote onderwerpen. Het levensverhaal van Truus van Lier zet alles op scherp. En in TRUUS, de vorm waarin theatermaker Elles Leferink haar neerzet, worden deze onderwerpen een toegankelijke manier besproken. Zo kan het ongrijpbare van de oorlog voor een nieuwe generatie begrijpelijk worden gemaakt.”

Het belang van de voorstelling is volgens Van Geel dat democratie niet vanzelfsprekend is: “We moeten elke generatie opnieuw weer samen onze samenleving maken. Daarom denk ik dat het goed is dat de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog keer op keer worden doorverteld.” En dat kinderen strijdvaardig zijn blijkt telkens weer bij uitvoeringen van TRUUS. “Redelijk aan het begin van TRUUS komt de vraag: Wie is er bereid tot het uiterste te gaan om anderen te helpen? En dan steken altijd veel kinderen hun vingers in de lucht.”

Wie een bijdrage wil leveren aan de crowdfundingsactie: klikhier

Fragment uit TRUUS, helemaal rechts schrijfster Jessica van Geel. Foto: Ton van den Berg