Door Jim Terlingen - Vorig jaar had Nieuws030 een primeur met een verhaal dat een bejaard Utrechts echtpaar was herkend in de beroemde Westerborkfilm. U herinnert het zich vast nog wel. Dat werd toen landelijk nieuws. 

Maandag werd bekend dat weer twee mensen uit Utrecht zijn herkend (zie dit verhaal van de NOS). Het gaat om de kinderen Ursula en Stefan Breslauer. Slechts een paar seconden zijn ze te zien, arm in arm. Zij woonden met hun ouders op Petrarcalaan 59 in Oog in Al.

Het Duitse vluchtelingengezin Breslauer woonde op dit adres sinds 1941. Fotograaf Rudolf Breslauer, zijn vrouw Bella en hun drie kinderen Ursula, Stephan en Micha werden een jaar later vastgezet in kamp Westerbork.

Rudolf Breslauer kreeg daar de opdracht van kampcommandant Gemmeker om het leven in het kamp te filmen. De bewegende beelden zijn de enige bestaande van een kamp in werking en hebben daardoor een grote historische waarde.

Rudolf, Bella en de kinderen moesten uiteindelijk zelf ook op transport naar het oosten. Alleen dochter Ursula overleefde de kampen. 

Ursula (op dat moment Chanita Moses-Breslauer) deed haar verhaal in 2011 tegenover de NOS (beelden staan op deze pagina). Ze is in 2020 in Israel overleden, 92 jaar oud.

Voor alle vijf leden van het gezin werd in 2018 een struikelsteen gelegd voor hun huis in Oog in Al. Daar was Ursula toen niet bij.
  

April 2018. Gunter Demnig plaatst steentjes voor de familie Breslauer. Foto: JT