Louis Engelman – De bouw van de beeldbepalende Galaxy Tower in het Jaarbeurskwartier heeft aanzienlijke vertraging en daardoor schade opgelopen. Het 90-meter hoge gebouw wordt waarschijnlijk pas in oktober van dit jaar opgeleverd, terwijl het project in juni 2021 klaar had moeten zijn.

Installatiebedrijf Homij had daarom bij projectontwikkelaar De Lelie Vastgoed (DLV) een schadeclaim neergelegd van 7,5 miljoen euro. Ook staakte het bedrijf voorlopig zijn activiteiten in de Galaxy Tower. 

De ontwikkelaar verzette zich tegen de claim van het installatiebedrijf en eiste eind vorig jaar in kort geding dat Homij de werkzaamheden zou hervatten. Maar in een vonnis van 22 december 2022 stelde de Amsterdamse rechtbank Homij, een dochteronderneming van VolkerWessels, in het gelijk.

In de Galaxy Tower, waarmee in juli 2018 werd begonnen, moeten op de eerste zeven verdiepingen 250 hotelkamers komen van Amrâth Hotels en Restaurants. Daarboven zullen van de achtste tot dertigste verdieping 330 appartementen in de vrije sector worden gerealiseerd.

De bouwer van de toren is Ballast Nedam. Maar ook deze maatschappij heeft volgens de sites van Cobouw en Vastgoedmarkt een claim van tientallen miljoenen bij DLV neergelegd. 

Als belangrijkste oorzaak van de vertraging zou in 2019 de aanleg van nutsvoorzieningen zijn geweest, waardoor de bouw moest worden stilgelegd. Maar ook zou DLV niet tijdig en onvoldoende informatie aan de uitvoerders hebben aangeleverd. 

Het conflict lijkt nog niet tot een oplossing te zijn gekomen. Een woordvoerder van Homij/VolkerWessels laat weten ‘met de opdrachtgever nog in gesprek te zijn’.  

    

Foto Louis Engelman