Door Jim Terlingen - Dankzij een succesvolle lobby werd de Utrechtse Markiezeneik in Amelisweerd in 2022 met ruime voorsprong de ‘Nederlandse Boom van het Jaar’ en nu doet hij deze maand een gooi in Europa. In de verkiezing ‘Tree of the Year’ gaat ook nu weer om het criterium ‘boom met een opvallende geschiedenis, legende of functie binnen hun gemeenschap’.

Er zijn 16 genomineerden uit evenzovele landen. Het wordt moeilijk voor de Markiezeneik, want er zitten visueel gezien echt prachtexemplaren bij. Iedereen kan tot en met 28 februari stemmen.

Op dit moment (tussenstand 12 februari, 13 uur) staat de Markiezeneik op de 9e plek. Een Poolse boom staat dik bovenaan. Vorig jaar werd de Nederlandse inzending, een boom uit Limburg, in Europa 15e (zie hier).

De Utrechtse Markiezeneik, ongeveer 30 meter hoog, is in de 18e eeuw geplant in opdracht van markies Maximilien-Henri de Saint Simon (1720-1795). De Franse edelman liet een bos aanleggen op landgoed Amelisweerd. De boom is dus zeker 200 jaar oud.

Deze zomereik staat symbool voor de oprukkende mens. Zijn bestaan en dat van 800 andere bomen wordt bedreigd door de plannen van het rijk om de A27 te verbreden.

Onlangs presenteerden stad en provincie Utrecht een alternatief plan om het verkeer rond de stad te laten doorstromen. Dit plan wordt nog verder uitgewerkt en vervolgens gepresenteerd aan minister Harbers.

Dit is het campagnefilmpje voor de Markiezeneik: