Deze kiek is gemaakt op: dinsdag 16 januari 2024

Door: Eric Roeske

Waar? Wilhelminapark

Want? 2024 belooft het jaar van Trui van Lier te worden. U zult het gaan merken. De gemeente Utrecht gaat onder meer dit voorjaar de speeltuin van het Wilhelminapark vernoemen naar deze oudere nicht van verzetsstrijdster Truus van Lier.

Trui (1914-2002) heeft in de oorlog samen met haar medewerkster Jet Berdernis van Berlekom in een creche op de Prins Hendriklaan stiekem joodse kindjes verstopt. Mede daardoor hebben naar schatting 150 joodse kindjes de jodenvervolging overleefd. 

Dit voorjaar komen ook voor het eerst de blauwe hyacinten op die op 13 november 2023, Trui's verjaardag, in de grond zijn gestopt. Freelance-journalist Eric Roeske merkte de afgelopen week op dat de natuur halverwege januari op deze plek al bezig is met een eerbetoon (zie de foto boven).

Tot slot nog een nieuwtje: op dit moment is historisch-onderzoeker Jim Terlingen (ja, die kennen we hier als Nieuws030-medewerker) bezig met het schrijven van een boek over Trui van Lier. Vreemd, maar waar: zo'n boek is er nog niet. De Utrechtse uitgeverij IJzer wil het in het voorjaar van 2025 uitgeven.