Deze kiek is gemaakt op: 29 februari 2024, 17.35 uur

Door: Ton van den Berg

Waar? In de Michaelskapel in de Domtoren

Want? Een pop-up café van stadsbrouwerij Van der Streek is voor vier dagen neergestreken in de Domtoren om daar mee te doen aan het Café Theater Festival. Een speciaal Domtorenbier kon dus niet achterblijven en dat werd 'de Torenwachter'.

Volgens Van der Streek is het "een vatgerijpte Quadrupel die in de kelder onder de toren rijpte in whiskyvaten, resulterend in een subtiele, zoete en kruidige smaak met een verfijnde afdronk".

Het is geproeft en het moet gezegd dat het een verfijnde afdronk heeft en heerlijk wegdronk. Een uitstekend biertje. Wel een waarschuwing: de Torenwachter heeft een alcoholpercentage van 10,3 procent. Dat is best pittig voor een bier dat lekker doordrinkt en als je die verrekte steile trap bij de Michaelskapel nog afmoet. Bedenk dat dan voor je het gaat drinken...

En nog even iets over de historische figuur de Torenwachter. Die was er vroeger inderdaad in de Domtoren - eentje heeft ooit de aanzet gegeven voor de grootste vervolging van homo's in Nederland. Maar daar gaat het biertje niet over.

Na de presentatie van de Torenwachter werd ook het Café Theater Festival geopend, met vier dagen lang vele optredens in diverse cafés in de binnenstad. De organisatie riep Wim Achten uit als ere-stamgast van het festival. Hij zou in de afgelopen jaren al meer dan 200 voorstellingen hebben bekeken.

Ere-stamgast Wim Achten.