Deze kiek is gemaakt op: donderdag 13 april, 00.09 uur

Waar? het Zocherplantsoen bij het Lepelenburg 

Want? Deze moeraseik, oftewel 'Quercus palustris' annex 'Green pillar', is op woensdagmiddag geplant door minister Van der Wal en wethouder Schilderman.

Deze daad gebeurde in het kader van Open Tuinendag Utrecht. De 12e editie daarvan vindt plaats op zaterdag 1 juli 2023.

Even wat research gedaan:

Het is een fraaie zuilvormige boom die ook op latere leeftijd een smalle en gesloten kroon laat zien. Omdat de takken onder een hoek van 20° tot 25° op de stam staan ingeplant blijft de smalle habitus behouden. De vertakking is dicht en de jonge twijgen zijn olijfgroen van kleur.

De oudere takken en de bast zijn grijs. De bast is glad tot ondiep gegroefd. Het grof gelobde blad is glanzend donkergroen en kleurt in de herfst rood tot roodbruin. De boom houdt in de winter vrij veel verdord blad vast.

Door de zuilvormige groeiwijze zeer geschikt om toe te passen in smalle straten, op woonerven en pleinen. Groeit het best op vrij zure grond en kan ook tegen een natte bodem. Verdraagt luchtvervuiling.

Die laatste zin is er wel eentje om over na te denken.

Op het paaltje (rechts naast de boom op deze foto) staat onder meer de naam van de minister en die van de Schalkwijkse sponsor. Ach ja, zo gaat dat.

Namens de hele redactie van Nieuws030 heten wij je welkom, boom!

Door: Jim Terlingen