Deze kiek is gemaakt op: vrijdag 13 oktober 2023 rond 16.30 uur

Door: Universiteit Utrecht

Waar: Vening Meineszgebouw A, Princetonlaan 8a

Want? Afgelopen vrijdag werd op de Utrechtse faculteit Geowetenschappen op het Science Park (de Uithof) een kunstwerk onthuld met daarop een portret van de Utrechtse verzetsstrijder Wim Eggink. Dit gebeurde door de 101-jarige Fred Hisschemöller, een studiegenoot van Eggink die destijds ook in Utrecht actief was in het verzet. 

Hisschemöller hielp onder meer op verzoek van het Utrechts Kindercomité joodse kinderen aan een onderduikadres. In de Volkskrant zei hij daar vorig jaar over "Het was gevaarlijk werk, maar je deed het. Eén meisje dat ik bij een gezin had ondergebracht, werd verraden, afgevoerd en omgebracht. Ik voel nog steeds haar warme handje in de holte van mijn rechterhand, toen ze vol vertrouwen met mij meeliep naar het onderduikgezin."

Wim Eggink in 1941 (foto: HUA)

Wim Eggink (1920-1945) was tijdens zijn studie twee jaar voorzitter van V.U.G.S., de Vereniging van Utrechtse Geografiestudenten. Belangrijker nog was zijn rol in het studentenverzet. Zo was hij een van de centrale figuren van illegale (studenten)bladen.

Op 21 januari 1944 werd Eggink als verspreider van de illegale krant Het Parool tijdens een landelijke arrestatiegolf onder Parool-medewerkers gearresteerd. Net voor het einde van de oorlog, in april 1945, overleed hij in gevangenschap in Duitsland.

Het kunstwerk dat deze vrijdag is onthuld, is gemaakt door Soete Boon, student aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten.  Het bestaat uit twee delen. Het is een bewerkte portretfoto van Wim Eggink en een weergave van een bestuurspenning zoals bestuursleden van studievereniging V.U.G.S. die dragen (en die Eggink dus ook gedragen moet hebben).

Het kunstwerk is door de faculteit Geowetenschappen aangeboden aan V.U.G.S., ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan. Dat vierde de vereniging op 13 oktober vorig jaar. Een bijzonder detail: de vereniging en Hisschemöller zijn dus even oud.

De onthulling van het kunstwerk is niet het eerste eerbetoon aan Wim Eggink. In 2000 werd de Universiteitsraadszaal in het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht (UU) mede vernoemd naar Wim Eggink: de Van Lier en Egginkzaal. (‘Van Lier’ staat voor de nichten Trui en Truus van Lier). 

In 2004 eindigde Eggink, samen met meteoroloog Buys Ballot, op de eerste plaats bij de verkiezingen van de grootste UU’er aller tijden. Die verkiezing werd georganiseerd door het Ublad.

In 2005 maakten de studieverenigingen V.U.G.S. en Drift ’66 een professionele film over het leven van Wim Eggink. De film ging in première in het Louis Hartloopercomplex en verscheen kort daarna op DVD.

Meer over Eggink in dit uitstekende Nieuws030-artikel uit 2015, geschreven door Frits Broeyer.

Tekst: Jim Terlingen