Deze kiek is gemaakt op: vrijdag 28 april 2023, 15.51 uur

Waar? Het Utrechts Archief in de Hamburgerstraat

Want? Presentatie van het boek 'De Groate Utreg Kwis' door de maker, Koos Marsman (Ton van den Berg). Dit gebeurde met een kwis voor genodigden.

Uit het boek, dat in totaal 250 vragen en (uitgebreide) antwoorden bevat, kreeg men een kleine selectie. Van de ongeveer 75 aanwezigen wist journalist Bert van den Hoed het beste de 15 vragen te beantwoorden (13 goed).

Dat de beste van de groep genodigden niet alles wist, zegt meteen veel over het niveau van de vragen van dit geweldig leuke Utrechtse boek. Zelfs de meest doorgewinterde Utrechter pikt er nog leuke feitjes uit op.

De vragen zijn in het boek verdeeld in 7 categorieën: Bekende Utrechters, Utrecht zorgt, Utrecht strijdt en lijdt, Utrecht verandert, Utrecht werkt, Utrecht vermaakt zich en Utrechtse weetjes. Vele afbeeldingen maken het ook een aantrekkelijke publicatie om doorheen te bladeren.

Tijdens de viering van 900 jaar Utrecht in 2022 was De Groate Utreg Kwis – onder leiding van quizmaster Koos Marsman – een succes met vijf televisieuitzendingen bij RTV Utrecht. Mede-organisatoren waren destijds Peter Gieling en Willem Spee.

De vragen die toen gesteld werden, vormen de basis van dit boek. Op zaterdagavond 5 november had het winnende team in de finale vanuit de bibliotheek 15 punten (van 20 vragen). Ook voor dat team is het dus een nuttige aanschaf...

Door: Jim Terlingen

> Het boek is voor 22,95 euro verkrijgbaar in de boekhandel en bij uitgever W-Books.

  
> OndiepTV Utrecht maakte dit verslag: