Door Joost van Waert en Jim Terlingen - Er is een nieuw Vroman-bankje gekomen in het Zocherpark. In oktober 2023 is het oude bankje op mysterieuze wijze verdwenen. Schrijver, dichter, vertaler en buurtbewoner Arjaan van Nimwegen, die de initiatiefnemer was voor het bankje, ontdekte dit toen zelf.

De gemeente Utrecht heeft geregeld dat het bankje vanmiddag opnieuw werd geplaatst. De letters en het hart staan er wel op een andere manier en op een andere plek op.

Initiatiefnemer Arjaan van Nimwegen vertelt over het spoorloos verdwenen bankje. Foto: Joost van Waert

De tekst, handgeletterd door Britt Nelemans, staat nu direct OP het bankje, niet meer op een koperen plaatje. Foto: JvWHet eerste bankje werd in 2018 onthuld door burgemeester Van Zanen. Op deze plek zoende de dichter Leo Vroman (1915-2014) zijn latere vrouw Tineke in 1938 voor het eerst. Het bankje is een hommage aan Leo en Tineke (L en T), aan de poëzie en aan onverwoestbare liefde.

Het eerste Vromanbankje in juni 2020. Foto: Jim Terlingen

In juni 2020 kwam er een tekst op een muur achter het bankje. Het is de laatste strofe van Koude regen, waarin Vroman in 2008 die kus vastlegde - en daarmee dat bijzondere literair-romantische evenement.

Vromans tekst. Foto: JT