De enige drijvende coffeeshop, de Boot, in Utrecht moet voor reparatie naar Nieuwegein en dat heeft nog heel wat voeten in de aarde. Om bij de Museumwerf in Vreeswijk te komen moeten diverse bruggen worden gepasseerd.

De route op dinsdag 1 juli naar Nieuwegein gaat vanaf de ligplaats aan de Wittevrouwensingel naar de Weerdsluis en zo naar de Vecht. De boot moet omvaren omdat ze te hoog is voor de lage vaste bruggen in de stad.

Om de stad te kunnen verlaten, moeten ook nog eens twee bruggen van hun plaats worden gelicht, te weten de Noorderbrug (rond 9 uur) en de Van Asch van Wijcksbrug (rond 11 uur).

Ook is de Culture Boat, de officiele naam van de hasjboot, te hoog voor de eerste afslag van de Vecht naar het Amsterdam-Rijnkanaal, bij de Opburenbrug, net voor Maarssen. Ze moet dus doorvaren naar Nigtevecht waar het schip het Amsterdam-Rijnkanaal op kan om zuidwaarts richting Nieuwegein te varen.

De tijdelijke verplaatsing van het schip is geen vanzelfsprekendheid. De Culture Boat ligt op een zogeheten uitsterfplek. Dat betekent dat het schip niet meer van eigenaar mag wisselen en niet vervangen mag worden. Eenmaal weg, dan is de ligplaats opgeheven.

Het kostte de eigenaar, de Stichting Culture Boat, heel wat moeite om de gemeente en de havendienst ervan te overtuigen dat het schip de gelegenheid moet krijgen om voor onderhoud naar de werf te mogen en dus tijdelijk van haar plek weg te zijn.

Omdat het schip, naast horecagelegenheid, ook een legaal verkooppunt is van cannabis, komt er op de plek aan de Wittevrouwensingel een tijdelijke voorziening zodat de zaken gewoon door kunnen gaan.