De verzekeringsengel van het voormalige gebouw De Utrecht krijgt een nieuwe en prominentere plek in het muziekpaleis TivoliVredenburg. Vorig jaar werd het beeld, dat ook bekend staat als de Schele Maagd, boven in de nok van het muziekcentrum geplaatst, ver weg en bijna niet te zien.

Corrie Huiding, Wijk C-bewoner en lid van de wijkraad Binnenstad, trok aan de bel. Zij vond het niet kunnen dat dit beeld zo’n achterafplek kreeg. In het oude Muziekcentrum Vredenburg stond het op een balkon aan de zijkant. Daar was het nog goed te zien voor het publiek.

In overleg met TivoliVredenburg is een nieuwe plek gevonden, nog steeds aan de achterzijde van het gebouw maar lager, op een balkon van de grote zaal waar het vanaf het Vredenburgplein veel beter te zien is.

Het balkon aan het Vredenburgplein wordt de nieuwe locatie voor de Schele Maagd. Foto: Ton van den Berg

Huiding is blij met de nieuwe locatie en tevreden over de wijze waarop ze medewerking kreeg, ze had er onder meer via de Wijkraad-voorzitter Hans Dortmond op aangedrongen en ook burgemeester Jan van Zanen werd voor het karretje gespannen.

Er volgde eind vorig jaar een overleg met ook Herman Herzberger. De architect had er in de jaren zeventig voor gezorgd dat diverse monumentale overblijfselen van het - toen voor de bouw van Hoog Catharijne gesloopte - gebouw De Utrecht in het Muziekcentrum werden opgenomen, zoals ook een toegangshek en een vrouwenbeeld (ontworpen door de beeldhouwer Mendes de Costa). Ook die zijn nog steeds in TivoliVredenburg terug te vinden.

Het De Utrecht-hek in het voormalige muziekcentrum, entree tot de kelder. Foto: Ton van den Berg

Hertzberger bij het hek in het nieuwe TivoliVredenburg. Foto: Ton van den Berg

Het vrouwenbeeld bij een oude entree tot het Muziekcentrum Vredenburg. Foto: Ton van den Berg

Ingebed in het nieuwe TivoliVredenburg. Foto: Ton van den Berg

Iedereen was het erover eens dat de verzekeringsengel een betere plek verdiende en die werd dus gevonden. Op vrijdag 25 september onthult Binnenstadwethouder Kees Geldof de nieuwe locatie. 

De bijnaam Schele Maagd kreeg het beeld al kort nadat het onderdeel werd van het gebouw De Utrecht aan de Leidseweg. Dit in art-nouveaustijl gebouwde kantoor van het gelijknamige verzekeringsbedrijf werd in 1902 geopend. Voorbijgangers viel het toen op dat de engel nogal loenst en spraken daarna van de Schele Maagd. Het beeld is gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Henri Scholtz (1868-1904).

De verzekeringsengel op de oude plek bij het Muziekcentrum Vredenburg. Foto: gemeente Utrecht

Over gebouw De Utrecht is in 2004 een mooi boek verschenen onder de titel ‘De Utrecht’, Toekomst voor een verdwenen gebouw?, geschreven door ReneĢ de Kam.

De plek waar tot 1974 De Utrecht stond, op het informatiebord (dat ca 15 jaar geleden onthuld werd door de toenmalige wethouder Jan van Zanen) een verkleurde foto van het gebouw. Foto: Ton van den Berg

Het gebouw De Utrecht in augustus 1973. Foto: J. van der Hee