Een foto maken van de Domklok met de bekende gebouwen de Inktpot en de Verrekijker (Rabobank) op de achtergrond. Sinds vandaag kan het. Dankzij de bouwlift aan de Domtoren die nu ook geopend is voor bezoekers. Binnen drie minuten sta je boven op de toren. Ook als je in een rolstoel zit of slecht ter been bent.

Je moet wel even wat angsten overwinnen. De lift, of liever gezegd de zeecontainer, zit vast aan … we tellen slechts… twee steigerbuizen en wordt langs een soort fietsketting omhoog getrokken. Het maakt veel rammelend kabaal en de container wiebelt nogal. Maar misschien moet je er van te voren gewoon niet al te veel naar kijken. Gewoon instappen is beter. Want echt, in de container zelf is het lang zo eng niet.

Rolstoel

Het mooie van de lift is dat er nu eindelijk ook eens Utrechters op de Dom komen die niet de trap op kunnen. Mensen in een rolstoel bijvoorbeeld, zoals de 24-jarige Thom Stulen. Als FC Utrecht-supporter heeft hij uiteraard vaak het liedje meegezongen: ‘als ik boven op de Dom kom...’ maar nu staat-ie er echt. Zijn tranen in te houden. ,,Echt geweldig. Ik heb hier zo lang van gedroomd.’’ 

Thom Stulen gaat de 'wiebelende' lift in. Foto: P. Swieringa

Kosten

Een ritje met Domlift kost 17,50 euro voor volwassenen en 10,50 euro voor kinderen. U-pashouders betalen de helft. Per verkocht kaartje gaat er 1,50 euro naar de restauratie van Domtoren. De lift blijft er nog tot de restauratie van de Domtoren klaar is. Dat gaat nog zeker vijf jaar duren.

Bekijk hieronder het filmpje en ga mee omhoog.