Door Ton van den Berg - Het klinkt als een kras op de plaat: "Deze plek was er, het wordt beter dan voorheen, het is beter voor de positie van de sekswerkers, het is transparanter. Gezien de regel- en wetgeving is dit het beste wat we kunnen maken." Aldus burgemeester Jan van Zanen.

Hij herhaalt het, zij het in telkens weer andere woorden, nog een paar keer. Soms lijkt er een zucht in zijn stem hoorbaar als woensdagochtend bekend wordt gemaakt dat er een bouwer is gevonden voor het Nieuwe Zandpad. De sluiting van het oude prostitutiegebied aan het Zandpad en die in de Hardebollenstraat is een hoofdpijndossier voor de gemeente en de burgemeester, die het van zijn voorganger Wolfsen - die de sluiting in gang zette - moest overnemen.

Het Nieuwe Zandpad in vogelvlucht. Links het benzinestation bij de Einsteindreef. Langs de struiken komen nog hekken. Foto: Beja-accommodaties

Door de sluiting van de prostitutieramen in Utrecht kwamen tientallen vrouwen zonder werk te zitten. Een alternatief was niet voorhanden. Alles was er op gericht om raamverhuurder Wegra, die meer dan 80 procent van de ramen in Utrecht had, te dwingen zijn handel te stoppen omdat er illegale activiteiten zouden plaatsvinden: vrouwenhandel.

Nu, een paar jaar verder, is Wegra van het toneel na de verkoop van de panden in de Hardebollenstraat aan de gemeente, en komt er schot in de realisatie van een Nieuw Zandpad. Niet meer in de bekende bootjes, maar in piepkleine huisjes met een beneden- en bovenverdieping. 162 werkruimtes in de groenstrook achter het benzinestation aan de Einsteindreef moeten eind volgend jaar in gebruik zijn, de eerste 64 al in het voorjaar.

En dat alles kan, omdat er na lang zoeken een bouwer is gevonden in vastgoedontwikkelaar Beja uit Hoogeveen. "We zijn een gebiedsontwikkelaar", zegt directeur Slomp van Beja-accommodaties. En als je dat bent, kan je alles, waarom niet ook een straatje voor prostitutie realiseren?

Het is voor het bedrijf de eerste keer dat het om een voorziening voor sekswerkers gaat. "Het is voor ons gewoon een gebiedsontwikkeling, het lijkt ook op de bouw van een hotel", zegt Slomp tijdens de persbijeenkomst op de 20e etage van het Stadskantoor.

Er is zelfs een maquette van de huisjes. Piepkleine rode stoeltjes staan er achter de ramen van huisjes die zo in de Hardebollenstraat hadden kunnen staan. Architect Sikko Vellinga geeft tekst en uitleg en vertelt ook dat er bij het ontwerp overleg is geweest met toekomstige gebruikers. Wat opvalt is dat bovenop de daken zonnepanelen staan, het worden duurzame panden.

Detail van de maquette.

Een 'artist impression' van het Nieuwe Zandpad. Illustratie: Beja

Beja gaat de 162 werkruimtes verhuren aan minimaal vijf exploitanten met ieder maximaal 32 plekken. Dat minimale en maximale zijn eisen van de gemeente(raad) want dat moet voorkomen dat er opnieuw een situatie ontstaat waarin 1 sekswerkersbedrijf de dienst kan gaan uitmaken en vrouwen daar afhankelijk van zouden kunnen worden. Praktisch is het voordeel dat bij een toekomstige sluiting van een bedrijf niet meteen de hele branche gesloten hoeft te worden.

Er zijn onderhandelingen met diverse belangstellenden, zelfs al 8 bedrijven die werkplekken willen huren aan het Nieuwe Zandpad, zegt Slomp.

Architect Vellinga en directeur Slomp van Beja-accommodaties met de maquette van het Nieuwe Zandpad. Foto: Ton van den Berg

Een verslaggever van het AD/UN vraagt aan de burgemeester of dit nu, na al het gedoe, de ideale situatie is? Van Zanen herhaalt zijn antwoord, dat Utrecht weer een stap verder is, dat raamprostitutie weer mogelijk wordt, dat het transparant wordt en schoon en dat het recht doet aan het feit dat prostitutie een normaal beroep is. 

Een zucht van verlichting lijkt de burgemeester te slaken als hem de 'running gag' wordt voorgelegd: of al bekend is wie de opening verricht? Hij belooft het in het college daar over te hebben.

(In augustus wordt begonnen met het bouwrijp maken van het gebied. Tot en met 3 september - vanwege de vakantieperiode twee weken langer - wordt het bouw- en inrichtingsplan ter inzage gelegd en is het mogelijk daar zienswijzes op in te dienen.)