Fred Kaps is voor jonge generaties een volkomen onbekende naam, maar ouderen herinneren zich de driemalige wereldkampioen goochelen nog wel. Geboren in Rotterdam in 1926, maar vanaf z'n negende woonde Bram Bongers in Utrecht (zijn vader werkte bij de Rutecks cafetaria aan de Leidseweg) en bleef daar tot aan zijn dood in 1980. Voor zijn huis aan de Peltlaan in Kanaleneiland herinnert een stoeptegel nog aan de goochelaar.

Bram Bongers leerde al vroeg zelf te goochelen en werd bekend onder zijn artiestennaam Fred Kaps en stond wereldwijd op podia zoals in de Verenigde Staten in de Ed Sullivanshow waarin ook de Beatles toen voor het eerst optraden. De Utrechtse pianist Joop Reynolds (1927-2014) trad vaak met hem op en vertelde daarover in U in de Wijk, zie hieronder het artikel.

Fred Kaps aan het werk en aan de piano Joop Reynolds. Foto: collectie Reynolds

Michel van Zeist heeft nu een boek geschreven over de Utrechtse goochelaar die door hem wordt omschreven als de grootste goochelaar aller tijden.

Persbericht boek:

Ter ere van zijn veertigste sterfdag schreef Michel van Zeist een boek over deze drievoudig wereldkampioen goochelen. In Fred Kaps, meestergoochelaar haalt hij herinneringen op met onder anderen dochter Barry Schatz-Bongers en collega Flip Hallema. Ook de gezichten van de Nederlandse goochelkunst – Hans Kazàn, Hans Klok en Victor Mids – delen hun kijk op Kaps en geven hun visie op magie.


Vier decennia hebben de fans van Fred Kaps moeten wachten, maar nu worden eindelijk zijn grootste geheimen onthuld. Dit biografische boek geeft inzicht in het leven van ‘de Johan Cruijff van de goochelkunst’. Zijn carrière, repertoire en privéleven worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. Je leest alle details van de zouttruc, komt erachter waarom Kaps’ kostuums midnight blue moesten zijn en je leert hoe je zelf een meestergoochelaar kunt worden. Wat moet je doen en laten om de top te bereiken?

Ook aan Henk Vermeyden (1908-1988), coach en manager van goochelaars, wordt uitgebreid aandacht besteed. Hij richtte de Nederlandse goochelunie (NMU) en de internationale goochelfederatie (FISM) op. Vermeyden was ‘de goocheldandy’ die verschillende wereldkampioenen zoals Fred Kaps begeleidde in zijn grachtenpanden aan de Keizersgracht en Kloveniersburgwal in Amsterdam. Vele goochelaars en illusionisten, waaronder Siegfried & Roy, kwamen bij hem langs voor advies. Mede door de verdiensten van Vermeyden was Nederland jarenlang hét goochelland. Wat voor tips en trucs werden er uitgewisseld?

Met toestemming van de familie van Fred Kaps schetst Michel van Zeist het leven van de magiër in een baanbrekend boek. Hiervoor kreeg hij ongelimiteerde toegang tot het archief van de goochellegende zelf. Een exclusief kijkje in het leven van een unieke artiest: Fred Kaps, meestergoochelaar!

Meer informatie over het boek: klikhier.