Door Paul ruiter

Gestapelde zakken afval, in elkaar gevouwen dozen en hier en daar een verdwaalde petfles. Overal in de stad is het duidelijk zichtbaar: afval dat niet wordt opgehaald.

Het leven in de stad komt er natuurlijk niet door tot stilstand, maar toch is er een duidelijke verandering in het straatbeeld. In menig portiek liggen de zwarte vuilniszakken gestapeld tot aan manshoogte.

Ook bij de Zadelstraat stapelt vuil zich op.  Foto: P. Ruiter

Sinds afgelopen maandag staken de vuilophaaldiensten hun werkzaamheden in de gemeenten Utrecht, Amsterdam en Groningen. De eis van de vuilnismannen: loonsverhoging.  Het gevolg laat zich raden; afval dat blijft liggen. Tot en met vandaag, donderdag, blijft het afval liggen waar het is.

Dat gezegd hebbende, is het niet zo dat de straten uitpuilen door het niet opgehaalde vuilnis. Prullenbakken in de binnenstad puilen uit, en hier en daar ligt er wat meer troep op straat dan gewoonlijk, maar naast dat zijn er geen erbarmelijke omstandigheden. 

“Het is jammer dat het gebeurt,” zegt een Utrechtse dame. “Die vuilnismannen hebben best een punt, maar al dat vuil op straat, dat vind ik zo vervelend. Hou het dan gewoon drie dagen binnen. Bij ons aan de Mariaplaats hebben we één grote afvalcontainer, die gaat pas naar buiten als hij echt helemaal vol zit.”

Een andere stadsgenoot pleit voor een alternatief. “Ze zouden eigenlijk moeten regelen dat er wel gestaakt kan worden, maar dat ondertussen nog wel het vuilnis gewoon wordt opgehaald.”

Ook aan de Oudegracht ligt om de twintig meter wel een hoopje vuilniszakken of oud papier. De stank die er af komt valt mee, maar een fraai aangezicht is het zeker niet. De aanpak van de vuilnismannen lijkt effect te hebben. Ron Huising, eigenaar van spellenspeciaalzaak The Joker aan de Oudegracht, heeft geen goed woord over voor de staking. “Het is onverantwoord. Al dat afval ligt in de weg, en het ziet er gewoon niet uit,” aldus de winkelier. “Gisteren nog waren er een paar zakken opengescheurd, een eindje verderop. Dan ligt alles over de weg heen. En er kan ’s nachts ook nog van alles mee gebeuren.”

Huising vindt dat de aanpak van de vuilnismannen anders had gemoeten. “Als we van tevoren een briefje in de bus hadden gehad met: “Van maandag tot woensdag gaan we staken”, dan was het anders geweest. Dan hadden we voorbereidingen kunnen treffen, kunnen overleggen. Als winkelier heb ik er niet direct last van, maar het is gewoon ontzettend vervelend.” 

De gemeente Utrecht liet onlangs weten dat in verband met de aanstaande WK-wedstrijd van Oranje tegen Australië woensdagavond, op risicovolle plekken toch afval zal worden opgehaald. Dat zou echter in overleg met de vakbonden zijn besloten. 

Wie wil weten wanneer het vuil in zijn of haar wijk weer wordt opgehaald, check de website van de gemeenteklik hier!

Volle papierbakken. foto: P. Ruiter