Door Jim Terlingen - Het gegeven is volslagen uniek: hogere kunst 'meets' echte Utrechtse levensverhalen. Volledig in lijn met twee eerdere edities van het Utrechts Requiem, een concept waar maar geen sleet op komt.

Ellen Blom heeft volgens de eerste geluiden weer een prachtige muzikale voorstelling in elkaar gezet. De levensverhalen van 6 hoofdpersonen - met elk een heftige geschiedenis - worden weer wonderbaarlijk mooi vertolkt.

Daaraan hebben veel mensen meegewerkt: 5 hedendaagse componisten (Gábor Tarján, Joost Kleppe, Imre Ploeg, Monique Krüs en Willem Wander van Nieuwkerk), 1 librettist (Herman van Tongerloo), 6 vocalisten (Ingrid Nugteren, Yvonne Kok, Rosina Fabius, Jonathan Ploeg, Jeroen Spitteler en Gulian van Nierop) en 5 musici (het nieuwe Utrechtse muziekcollectief Postland). Elke hoofdpersoon levert ook zelf een bijdrage op het podium. 

Ellen Blom is filmmaakster en psychodramatherapeut. In die laatste rol krijgt zij te maken met indrukwekkende verhalen. Het is de veerkracht van mensen die haar treft, de kracht die mensen uit zichzelf halen om een wending aan hun leven te geven. Dit bracht Ellen er toe om een concept te bedenken waarin deze mensen een stem krijgen; een symfonie van hoop, een verhaal dat troostend en helend is voor het publiek en voor henzelf. Muziek is in haar overtuiging de kortste weg naar het hart.

Voor het 'Utrechts Requiem - deel 3' gooide corona eerder dit jaar roet in het eten, maar gelukkig was afgelopen weekend de premiere bij Podium Oost. Tot en met 30 januari 2022 (twee keer in TivoliVredenburg) zijn er vele voorstellingen in onze stad (zie speellijst).