Gezien het voortdurende aardgasdrama vindt de Utrechtse kunstenaar Pet van de Luijtgaarden het tijd geworden om iets terug te geven aan Groningen. Op 28 en 29 juli organiseert hij de eerste editie van het Zuiderveen Festival in Winschoten.

Diverse artiesten en kunstenaars zullen er optreden. Het festival is een prelude op het - op termijn - te verrijzen ‘Verzamelmonster van Zuiderveen’, een museum waar Van de Luijtgaarden zijn fascinatie voor de veelheid aan spullen in onze samenleving een definitieve plek zal geven.

Pet van de Luijtgaarden: "Het is grappig, Groningen loopt leeg, mensen trekken weg, in plaats van mensen brengen we er spullen heen. Maar serieus: hopelijk ben ik de eerste in een lange rij van creatieven en bedrijven die mooie dingen in Groningen gaan doen."

Groningers die aardbevingsschade aan hun huis hebben, mogen gratis op het festivalterrein overnachten in een van de kunstcaravans van Tour d’Artistique. Net als de overige bezoekers kunnen zij workshops volgen over het pimpen van caravans en het leven in een tiny house.

Van de Luijtgaarden (1975) is bekend van o.a. Gullivers Verzamelingen in 2012 in de Jaarbeurs,  Ruilen met Robinson in 2013 in de Jaarbeurs en Tour d’Artistique (tournee met mobiel museum, sinds 2014).  

Meer informatie over het Zuiderveen Festival op facebook.

Zie ook: 'Geen Domtoren, mnaar een caravantoren' (2017)
en 'Kunstenaar Pet ging van acht naar tweeduizend petten' (2016)