Door Jim Terlingen - De HKU Prijs Gemeente Utrecht, de prijs voor de talentvolste afgestudeerde aan de Utrechtse Kunstacademie, is toegekend aan Milou Backx (30). Zij ontving tijdens het Uitfeest op het Stadhuisplein uit de handen van wethouder Kees Diepeveen van Cultuur een cheque ter waarde van 5000 euro en een penning. 

Backx, die afstudeerde in de richting Image and Media Technology, maakte een aantal 'devices' die keuzes voor haar maakten. Zo gaf ze bijvoorbeeld haar stem uit handen tijdens de Tweede Kamer-verkiezingen. Haar werk gaat onder meer over zelfbeschikkingsrecht in een wereld van big data.

Er waren zeven studenten genomineerd. Tot 16 september worden in de Academiegalerie van de HKU aan de Minrebroederstraat de kunstwerken van de zeven genomineerden tentoongesteld.

Sinds 2016 reikt de gemeente Utrecht deze prijs uit om een extra bijdrage te leveren aan de ontwikkelingsmogelijkheden van jonge kunstenaars en het culturele klimaat in de stad. Hier meer over de prijs en de genomineerden.

De jury bestond uit Willemien van Aalst (voormalig directeur Nederlands Film Festival), Colin Benders (a.k.a. Kyteman), Bart Rutten (artistiek directeur Centraal Museum) en Ranti Tjan (directeur Europees Keramisch Werkcentrum).