Door Jim Terlingen - De voorverkoop voor de publiekspremière van de film 'De dans van Natasja' van de Utrechtse filmregisseur Jos Stelling is gestart. Op dinsdag 26 september wordt deze vertoond in Slachtstraat Filmtheater tijdens het Nederlands Filmfestival (NFF). De kaartverkoop loopt via filmfestival.nl

De speelfilm gaat drie dagen eerder, op zaterdagavond 23 september, in een besloten setting in premiere in de Stadsschouwburg. De speelfilm doet mee aan de Gouden Kalf Competitie van het NFF.

Naar deze film wordt in het bijzonder uitgekeken omdat Stelling (77) zegt dat het zijn laatste is. 'De dans van Natasja' is een Duits-Nederlandse coproductie. De film vertelt het liefdesverhaal van een autistische jongeman met een Russische ballerina.

Stelling zei eerder over dit verhaal: "Hij heeft nog nooit iets met een vrouw gehad en de ballerina met alle mannen die je maar kunt voorstellen. Het verhaal gaat over het niemandsland tussen die twee polariteiten. Het gebied van de kunst."

In januari 2022 ontving Jos Stelling de pers voor zijn nieuwe filmhuis aan de Slachtstraat. Foto: JT

Elf jaar geleden, in 2012, kwam Stellings vorige film uit. Dat was 'Het meisje en de Dood', zijn 13e film. Het uitkomen van de nieuwe film van Jos Stelling is behalve filmnieuws ook Utrechts nieuws, vanwege de niet te onderschatten rol die hij in onze stad speelt.

Stelling is eigenaar van drie mooie filmhuizen: Springhaver, Louis Hartlooper Complex en Slachtstraat. In 1981 richtte hij de Nederlandse Filmdagen op, waarvan hij vele jaren voorzitter en directeur was. Dit evenement is onder de naam 'Nederlands Film Festival' uitgegroeid tot een belangrijk Nederlands festival.

Jos Stelling is hiervoor door de gemeente Utrecht twee keer geëerd. In 2010 kreeg hij de Zilveren Stadsmedaille en in 1986 de filmprijs van de stad Utrecht (dat was toen nog een penning).

We gaan na deze film sowieso nog van de Utrechter horen. In De Nuk zei hij dat hij van plan is een boek te gaan schrijven en er komt een documentaire (een cameraploeg is al een poosje actief met opnames).

Dit is de trailer van 'De dans van Natasja':