Het is een speeltuin (voor kunstenaars en bezoekers), het is een park van kunst, het is een vrolijk wandelgebied. Waar gaat dit over? Nou, dit gaat over de bijzondere expositie onder de titel 'Actuele kunst in de oude bieb'. Zeventig kunstenaars (de meeste komen uit Utrecht) hebben in de voormalige stadsbibliotheek aan de Oudegracht allerlei soorten kunst bijeen gebracht en het is een feest geworden.

Werk van Amerentske Koopman. Foto: Ton van den Berg

Diverse kunstenaars hebben speciaal voor de locatie nieuwe werken ontworpen, een opvallende (omdt die de bibliotheek zelf letterlijk nam) is die over geluiden uit bibliotheken. De kunstenaar Elise 't Hart verzamelde via internet geluidsopnames van bibliotheken uit de hele wereld.

Andere kunstenaars presenteren nieuw werk waaronder diverse installaties die soms flink wat ruimte in beslag nemen, en dat kon want ruimte is er genoeg op de vier etages in de voormalige bieb die het alleen al de moeite waard maakt om er binnen te lopen.

De organisator Utrecht Down Under (een zijtak van de vereniging Kunstliefde) is altijd op zoek naar speciale locaties. Eerder was er een grote expositie met Utrechtse kunst in diverse werfkelders. Dit keer zagen ze op tijd brood in de leegkomende bibliotheek en kregen voor elkaar dat ze de ruimte deze en volgende maand voor de expositie mogen gebruiken. 

De expositie is als pop-up museum eenmalig, maar wie er rondwandelt raakt onder de indruk van wat er geboden wordt en daarmee is het een geweldig platform voor (Utrechtse) kunstenaars. Deze locatie is wat we missen in de stad waar eigenlijk vrijwel geen ruimte is voor de presentatie van onafhankelijke kunstenaars die anders gebonden zijn aan (commerciele) galeries.

De zeventig deelnemers is slechts een kleine afspiegeling van de Utrechtse kunst. Voor deze editie van Utrecht Down Under koos curator Evelaine Vis voor een mix van experimentele, onderzoekende, inspirerende, romantiserende en ontregelende kunst en van schilderijen tot en met geluidskunstenaars. Wie er doorheen wandelt komt er verfrist uit en kijkt weer heel anders tegen de wereld aan. Een aanrader voor deze coronatijd.

De expositie is tot en met 21 december te zien. Meer informatie voor tickets: klikhier.

werk van Robbie Cornelisse. Foto: Ton van den Berg