Door Armand Leenaers

Sinds de sluiting van RASA aan de Pauwstraat is muziek uit Latijns-Amerika niet zo heel vaak meer te beluisteren in Utrecht. Een groot gemis. RASA was een podium met internationale faam waar bekende artiesten optraden. “Wij waren in Europa wereldberoemd, in Nederland bekend en in Utrecht relatief onbekend”, zo vertelt oud-directeur Wieland Eggermont in deze reconstructie bij DUIC uit 2016.

Bezuinigingen van de gemeente deden deze bijzondere plek na 46 jaar de das om. Wereldmuziek zou onderdeel moeten zijn van de programmering bij reguliere podia, dat was het idee. "Een lofwaardig streven maar de realiteit is weerbarstiger. Er is specifieke kennis voor nodig, die gaat nu verloren” zo waarschuwde Eggermont destijds al. 

Instituto Cervantes
Gelukkig is er het Instituto Cervantes, een publieke instelling die in 1991 in Spanje werd opgericht om het onderwijs in de Spaanse taal te bevorderen en de cultuur van Spanje en de Spaanssprekende landen van Latijns-Amerika te verspreiden. Het hoofkantoor is gevestigd op twee plaatsen in Spanje: in Madrid en in Alcalá de Henares, de geboortestad van de schrijver Miguel de Cervantes.

Er zijn inmiddels centra op alle continenten. Het filiaal in Utrecht is sinds 1992 gevestigd aan het Domplein. Behalve cursussen Spaans worden er culturele activiteiten georganiseerd, samen met Nederlandse en andere Spaanse en Spaans-Amerikaanse organisaties;

Viento Sur
Op donderdagavond 26 januari vindt er een optreden plaats van het Utrechtse poëtisch-muzikale trio Viento Sur. 'Sonidos de América Latina' oftewel Klanken uit Latijns-Amerika luidt de titel van hun concert. Het gezelschap bestaat uit Andrés Banquiero (gitaar), Simone Coccato (gitaar) en Fidel Garcia Cortéz (zang). Deze voorstelling belooft een memorabele avond te worden over de geschiedenis van de Latijns-Amerikaanse muziek en haar wortels, beginnend met een reis door de tijd met aandacht voor de bijzondere kenmerken van de Argentijnse tango. 

Viento Sur presenteert twee muzikale en poëtische reizen door het Latijns-Amerikaanse continent. Het eerste deel vertelt de geschiedenis van de Argentijnse tango, vanaf het ontstaan aan het einde van de 19e eeuw aan de oevers van de Río de la Plata in de havensteden Buenos Aires (Argentina) en Montevideo (Uruguay) tot de unieke mix van muziek en dans die typisch is voor de stad Buenos Aires. Een muzikale reis van de eerste tango’s van Carlos Gardel en Aníbal Troilo tot de moderne en revolutionaire tango’s van Astor Piazzolla. Het tweede deel toont een grote verscheidenheid aan muziekstijlen en neemt het publiek mee  door meer dan 10 Latijns-Amerikaanse landen. Te beluisteren zijn boleros, bossa nova, tonadas, joropos, son, chamamé en zambas. 

Het concert van Viento Sur vindt plaats op donderdag 26 januari in Instituto Cervantes aan het Domplein 3. Aanvang om 19.00 uur. De toegang is gratis.
Meer informatie via https://utrecht.cervantes.es/nl/.