In deze rubriek ziet u steeds een recent gemaakte Utrechtse foto (en soms meerdere).

Wanneer:  vrijdag 23 september 2022, 12:00 uur

Wat? In TivoliVredenburg vindt tussen 22 en 29 september het internationale pianofestival ‘Liszt Utrecht’ plaats. Vroeger was de naam: Liszt Concours. Tien internationale pianisten strijden in de Hertz-zaal met elkaar: wie wordt de winnaar van Liszt Utrecht 2022. Natuurlijk draait het om de muziek van Franz Liszt, maar naast deze vaste componist zet elke editie een andere componist in het zonnetje. Dit jaar is dat Franz Schubert. 

Tot en met maandag heeft elke dag een vaste indeling, waarbij je de tien pianisten in verschillende rondes aan het werk kunt zien. Om 12:00 uur begint het met het All-Liszt pianorecital: twee pianisten spelen na elkaar originele werken van Liszt. Om 14:30 uur treden twee pianisten afzonderlijk op in een kamermuziekrecital. Om 17:00 uur hoor je twee pianisten als begeleider van een sopraan met liederen van Liszt en Schubert. En dan om 20.00 uur eindigt de festivaldag met twee pianisten ‘die hun tanden zetten in Liszts veeleisende pianotranscripties van Schuberts liederencycli.’ 

Donderdagavond 29 september wordt in de Grote Zaal de finale gehouden met drie finalisten.  Zij zullen als solist optreden in een uitvoering van Schuberts Grosse Fantasie ‘Wanderer’. De pianisten worden begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest. Daarna wordt de winnaar gekozen van Liszt Utrecht 2022.

De foto in de Hertz-zaal is gemaakt net voordat de Russische pianist Vitaly Starikov (27) als eerste die dag zou optreden met vier niet zo bekende poëtische stukken van Liszt. Ik durfde van hem al spelend geen foto te maken, bang dat het ten koste zou gaan van zijn spel. Ik hoorde later in de wandelgangen van enkele Liszt-fanaten dat hij hoge ogen gooit om winnaar te worden. In 2021 viel hij al op in het Koningin Elisabeth Concours in België. Dus daarom maar lekker veilig een plaatje van een poster in TivoliVredenburg waar Vitaly Starikov op staat.

Door: Dik Binnendijk

Poster van de Russische pianist Vitaly Starikov. Foto: Dik Binnendijk