(Deze 'kiek' staat per ongeluk in de sub-rubriek 'kunst' - maar daar is wel mee te leven toch?)

Wanneer: zaterdag 24 september 2022, 12.32 uur.

Waar: Anakaradreef.

Wat? Met de overhandiging van een bos bloemen feliciteerde wethouder Rachel Streefland zaterdagmiddag de bewoners van Overvecht-Noord met de officiële opening van hun Buurtkamer. Deze moet een ontmoetingsplek worden voor de mensen van de Ankaradreef, Tigrisdreef, Haifadreef, Sint Eustatiusdreef en Sint Maartensdreef.

Zij delen de voor dit doel omgebouwde flatwoning met professionals van de corporaties Portaal, Mitros, gemeente Utrecht en Jou Jongerenwerk, Doc en Taal doet Meer. De opening viel samen met de landelijke Burendag. Op het binnenterrein van de Ankaradreef waren daarvoor diverse activiteiten georganiseerd.

‘Het initiatief is genomen na huisbezoeken waarin werd gepraat over het wonen en de woonomgeving’, vertelt Ellen Knippenberg, adviseur leefomgeving van Portaal. ‘We willen de bewoners dichter bij elkaar brengen door ze een plek te geven waar ze elkaar kunnen ontmoeten.’

De Buurtkamer moet daarmee ook een creatieve bron voor aanpassingen in de wijk worden. Wethouder Streefland kreeg zaterdag meteen al een aantal suggesties mee. Zoals meer speelmogelijkheden voor jongeren in de verschillende leeftijdsgroepen, een oplossing voor het stallen van fietsen in de openbare ruimte en de aanleg van buurttuintjes op de grasvelden tussen de flats.

Portaal wil in de regio Utrecht in verschillende wijken meer Buurtkamers openen. Op 7 september werd er een in gebruik genomen aan Antilopenspoor in Maarssenbroek.

Door: Louis Engelman